EVO KOLIKO GODINA IMA DANICA GRUJIČIĆ! Bićete zatečeni ovom BROJKOM

Danica Grujičić je srpska lekarka, specijalista neurohirurgije, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, te redovna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Detinjstvo i obrazovanje Danica Grujičić je rođena 1959. godine u Užicu. U jednom intervjuu je kazala da je otac Mile bio direktor Valjaonice bakra Sevojno, dok je majka bila profesorka. Priznala je da je provela lepo i bezbrižno detinjstvo u Užicu. Osnovnu školu je pohađala u rodnom gradu. Uporedo sa tim je svirala harmoniku, igrala šah i pohađala časove engleskog jezika.

Prvi razred gimnazije je završila u Beogradu, a nakon toga se porodica preselila u Moskvu, gde je od 1976. do 1978. godine pohađala srednju školu. Upisala je fakultet na Drugom moskovskom medicinskom institutu Pirogov, gde se školovala do povratka u Beograd. Medicinski fakultet u Beogradu je upisala 1978. godine, a završila 1982. godine sa prosečnom ocenom 9.60. Stručni ispit je položila 1983. godine. Magistrirala je neurohirurgiju 1987. godine, a doktorirala 1996. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

U dosadašnjoj karijeri kao autorka i koautorka je objavila više od 259 naučnih radova, monografija i poglavlja u knjigama. Govori engleski i ruski jezik.

Po završetku osnovnih studija Danica Grujičić se zaposlila na Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Od 2007. godine je bila načelnica Odeljenja za neuroonkologiju. Do maja 2019. godine bila je načelnica medikalne onkologije u Klinici za neurohirurgiju, a Vlada Republike Srbije ju je potom imenovala za direktorku Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS). Nakon imenovanja je ostala na Klinici za neurohirurgiju, gde je nastavila da prima pacijente. Kao direktorka Instituta izvršila je reorganizaciju te ustanove, te u saradnji sa Ministarstvom zdravlja trudi se da IORS dobije sve što se koristi u savremenoj medicini širom sveta. Duže vreme se zalaže za izgradnju nove zgrade u Beogradu.

Profesorka Grujičić je članica Udruženja neurohirurga Srbije, Srpskog lekarskog društva i Evropske asocijacije neurohirurških društava. U jednom intervjuu je istakla da je potrebno zakonski urediti status medicinskih radnika zaposlenih u privatnom i javnom sektoru. Smatra da lekari zaposleni u privatnoj praksi ne treba da rade u javnim zdravstvenim ustanovama i obrnuto. Doktorka ne propušta priliku da istakne da bez tima sa kojim sarađuje u operacionoj sali i izvan nje, ne bi ostvarila uspehe po kojima je danas prepoznatljiva.

Rođena je 30. avgusta 1959. godine u Užicu, što znači da ima 62 godine.

Add Comment