VEĆ 53 DANA JE TEMA BROJ 1 U SVETU: A znate li koliko godina ima Volodimir Zelenski? Š0KIRAĆE TE SE!

Volodimir Zelenski je ukrajinski komičar, glumac, producent i političar koji od 2019. godine obavlja funkciju predsednika Ukrajine. Rođen je 25. januara 1978. godine u gradu Krivi Rih (Krivi Rog). Oženjen je Olenom Kijaško sa kojom ima dvoje dece. Živi i radi u Kijevu. Premda je studirao pravo, Zelenski se već sa 17 godina počeo baviti komedijom.

Osnovao je Produkcijsku kuću „Kvartal 95“, a od 2005. do 2019. godine snimio je nekoliko komedija i humorističnih serija. Za predsednika Ukrajine izabran je na izborima 21. aprila 2019. godine kada je pobedio dotadašnjeg predsednika Petra Porošenka

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje Volodimir Zelenski je rođen u jevrejskoj porodici 1978. godine u Krivi Rihu, u tadašnjoj Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici. Njegov otac, Oleksandr Zelenski je bio univerzitetski profesor i šef Odeljenja za kibernetiku i informatički hardver na Državnom univerzitetu ekonomije i tehnologije u Krivi Rihu. Majka Ruma Zelenska je radila kao inženjer.

Volodimirov deda Semjon Ivanovič Zelenski je bio deo 57. gardijske streljačke divizije Crvene armije tokom Drugog svetskog rata. Semjonov otac i tri brata su stradali u holokaustu. Pre polaska u osnovnu školu Volodimir Zelenski je četiri godine živeo u gradu Erdenet u Mongoliji, gde je njegov otac tada radio. Odrastao je govoreći ruski jezik.

Pozajmio je glas medvediću Padingtonu u ukrajinskim sinhronizacijama iz 2014. i 2017. godine. Zelenski se u avgustu 2014. godine usprotivio nameri ukrajinskog ministarstva kulture da ruskim umetnicima zabrani ulazak u Ukrajinu. Međutim, 2015. godine to se ipak dogodilo. Komedija „Ljubav u velikom gradu 2“ u kojoj je Zelenski igrao glavnu ulogu je 2018. godine zabranjena u Ukrajini. Nakon što su ukrajinski mediji objavili da je tokom rata u Donbasu njegov „Kvartal 95“ donirao milion grivna ukrajinskoj vojsci, neki ruski političari i umetnici zatražili su zabranu njegovih dela u Rusiji. Sa druge strane, on se usprotivio nameri da se ruskim umetnicima zabrani ulaz u Ukrajinu.

Zelenski je 2015. godine postao glavna zvezda ukrajinske serije „Sluga naroda“ u kojoj je tumačio ulogu predsednika Ukrajine. Igrao je profesora istorije u srednjoj školi koji je pobedio na predsedničkim izborima nakon što je snimak u kome govori o načinu borbe protiv korupcije postao popularan. Ukrajinsko Ministarstvo kulture je 2017. godine donelo odluku o zabrani emitovanja humoristične serije „Tazbina“ u kojoj je Zelenski takođe igrao, međutim u martu 2019. godine ta zabrana je ukinuta.

Add Comment