Vesić otkrio ko može biti premijer

Zamenik šefa izbornog štaba SNS Goran Vesić očekuje da mandatar buduće vlade bude predstavnik liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, koja je, kaže, osvojila tri puta više glasova od naredne.

Vesić je za Blic rekao da će Vučić kao predsednik stranke razgovarati sa partnerima, kako sa liste SNS-a, tako i sa onima sa kojima budu želeli da prave vladu, a konaču reč o vladajućoj koaliciji imaće Glavni odbor.

Dodaje da će odluku o koalicijama organima stranke predložiti predsednik Vučić, imajući u vidu prošlost, kako se ko ponašao tokom kampanje ali i zadatke koji vladu očekuju u budućnosti. “SNS uvek formira jaku i stabilnu vladu koja je odraz široke volje građana”, rekao je Vesić.

On je naveo da su Aleksandar Vučić i liste koje je predvodio pobedili na svim izborima – predsedničkim, parlamentarnim, beogradskim i izborima u 13 lokalnih samouprava, i na nekim su osvojili četiri puta, a na nekim duplo više glasova od prve naredne liste.

Dodao je da su mu prijatelji iz evropskih narodnih partija, koji su bili prisutni u štabu SNS, rekli da su takvi rezultati fantastični, među najboljima u Evropi kada su u pitanju evropske, narodne partije.

“U Srbiji su građani navikli da SNS godinama osvaja preko 50 odsto glasova na izborima. Ta očekivanja jednostavno nisu uvek realna, a posebno ne na izborima sa ovakvom izlaznošću, brojem lista i cenzusom od samo tri odsto. Činjenica da su ljudi izašli na izbore u tolikom broju pokazuje da razumeju da se u Srbiji vlast bira na izborima, a ne da se pravi u kafani sa ambasadorima, kao pre 2012. godine”, rekao je Vesić.

Dodao je da su najponosniji na Vučićev rezultat, jer je za njega glasalo blizu 60 odsto građana, odnosno 2,3 miliona birača. Naveo je i da će u stranci uraditi analizu izbornih rezultata koja će pokazati kako je ko radio i kako može da se unapredi rad stranke. Kaže i da je izlaznost bila velika jer su održani i predsednički izbori, a dokaz je, kaže, demokratskog kapaciteta države i potvrda poverenja građana u institucije sistema, kao i potvrda legitimiteta buduće vlasti, koja će imati veliku odgovornost da Srbiju nastavi da vodi putem mira i stabilnosti u veoma osetljivom političkom trenutku.

Na pitanje brine li ga ogromna razlika u procentima između predsednika Vučića i SNS, Vesić kaže da ta razlika očigledno postoji, a naročito je izražena od momenta kada je Vučić najavio povlačenje sa čela stranke, jer je, kaže, bilo logično da se takve najave odraze i na snagu SNS. Ističe da su svi članovi najviših organa SNS za to da Vučić ostane predsednik, a primećuje i da postoji veliki broj slučajeva da pristalice drugih partija glasaju za Vučića kao predsednika Srbije, jer svojim političkim autoritetom i veštinom uliva poverenje.

Na pitanje zna li na koga je Vučić mislio u izbornoj noći kada je rekao da za „one koji se lagodno bave politikom neće biti mesta ni u gradskoj ni u republičkoj vlasti“, Vesić kaže da – pretpostavlja. Navodi da Vučić i SNS ozbiljno shvataju politiku, ne daju olako obećanja, i svakim potezom i rečju vode računa da ne ugroze egizstenciju građana i mir. Primećuje i da rast desnice nije trend samo u Srbiji, već u čitavoj Evropi, dodajući da tome doprinose krize, poput rata u Ukrajini.

Add Comment