LOŠE VESTI ZA EU Viktor Orban u problemu

Evropski lideri su se složili da postepeno ukinu uvoz ruskog uglja u okviru novog paketa sankcija zbog ruskih akcija u Ukrajini.

Istovremeno, sledeća na listi mera može biti embargo na naftu, piše CNN.

Evropska komisija tvrdi da oko 45 odsto uvoza prirodnog gasa i oko 25 odsto uvoza nafte dolazi iz Rusije. Od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu, EU je uvezla ruskih energenata u vrednosti od oko 35 milijardi evra.

Istovremeno, uvek je bilo lakše zabraniti isporuku uglja: Evropa uvozi skoro polovinu svog uglja iz Rusije, ali potražnja za ovim ekološki najnepovoljnijim energentom na svetu već opada, dok alternativnih dobavljača uglja ima daleko više nego gasa.

Prema Međunarodnoj agenciji za energetiku, Rusija je drugi najveći svetski izvoznik nafte posle Saudijske Arabije.

Istovremeno, pre početka sukoba u Ukrajini, skoro dve trećine njenog izvoza otišlo je u Evropu. U tom kontekstu, Evropa namerava da napusti ruski gas i naftu do 2027. godine. Međutim, pitanje embarga na naftu je trenutno na dnevnom redu EU.

Činjenica je da različite zemlje EU u različitoj meri zavise od ruske nafte. Mađarska je posebno ranjiva u tom pogledu, dok bi premijer te zemlje i dugogodišnji saveznik predsednika Vladimira Putina Viktor Orban mogao odbiti da preduzme bilo kakve korake u tom pravcu.

Add Comment