Š0K ODLUKA! Nova bitka za Beograd: Vučić neće dozvoliti da ga iko ucenjuje!

Jalove koalicije u Beogradu ne dolaze u obzir i zbog toga je ponavljanje prestoničkih izbora realna mogućnost, saznaje Objektiv. Iako deo opozicije u Beogradu neosnovano tvrdi da su na nekim biračkim mestima izbori pokradeni, te da zbog toga nisu dobili potrebnu većinu za formiranje vlasti, scenario održavanja novih izbora moguć je iz drugog razloga.

– Lider SNS Aleksandar Vučić uveren je u nadmoć svoje stranke u Beogradu u odnosu na druge političke takmace. Ne želi da ga stranke koje imaju minorni politički uticaj, poput SPS, Zavetnika, koalicije NADA i koalicije Dveri – POKS, na bilo koji način ucenjuju za formiranje vlasti – objašnjavaju naši sagovornici upućeni u detalje.

Gradska izborna komisija u Beogradu u ponedeljak uveče je usvojila izveštaj o preliminarnim rezultatima izbora za odbornike gradske skupštine.

Lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, prema ovim rezultatima, ima 48 odborničkih mandata, Ujedinjeni za pobedu Beograda 26, koalicija Moramo 13, SPS osam mandata, koalicija NADA sedam i liste Zavetnici i Dveri po četiri mandata.

S obzirom na to da SNS ne može sam da formira većinu u Beogradu, morao bi da pravi koaliciju.

– Realan je problem što Dačić za formiranje većine u Beogradu ucenjuje SNS premijerskim mestom, a takav princip ponašanja Vučić ne toleriše. Takođe, Zavetnici i Boško Obradović ne deluju kao pouzdani koalicioni partneri, dok je Miloš Jovanović (DSS) jasno rekao da u Beogradu neće praviti koaliciju sa SNS. Zbog svega toga, ukoliko se ne formira većina u dogledno vreme, ići će se na ponavljanje izbora, pa neka Beograđani presude – navode naši izvori.

Informacije Objektiva potvrdio je i član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović gostujući na TV Pink.

Prema njegovim rečima, opozicija pokušava da politiku svede na najprimitivniju matematiku, rade na ulasku u koaliciju iako svaka stranka ima potpuno različite principe, a to je „skandalozno i sumanuto”.

– Zgrožen sam da neko politiku shvata kao puko zbrajanje glasova, tako primitivno i sumanuto. Nije mi jasno kako mogu da tvrde da je onaj ko je glasao za, recimo, Zavetnike suštinski glasao za Đilasa. To je potpuno sumanuto! Razlika u Beogradu između prvoplasiranog SNS i drugoplasirane liste Dragana Đilasa je skoro 140.000 glasova, odnosno 17 odsto. I kažu za sebe da su pobednici – kaže Đukanović.

Podseća i da je drugoplasirana lista do juče Dveri nazivala nacistima, a danas su im demokratska opcija, i to samo da bi se u Beogradu preuzela vlast.

– Ne razumem principe po kojima ulaze u koaliciju. Da li će Zavetnici i Dveri prihvatiti postulate Biljane Stojković i Moramo o najbrutalnijem vređanju patrijarha Porfirija i SPC, ili će prihvatiti Mariniku Tepić, koja govori da su Srbi genocidan narod? Sve je šizofreno i nenormalno – kaže Đukanović.

Dodaje da je u svakom slučaju potpuno relaksiran i da „umire od smeha prateći kombinatorike mašinskog mozga koji tvrdi da su pobednici iako imaju 17 odsto manje glasova”.

– Jedino mi je žao što neko pokušava da politiku svede na najprimitivniju matematiku. Hoćete tako? Onda me ne bi čudilo, to je moje mišljenje, da ubrzo ponovo idemo na beogradske izbore – rekao je Đukanović.

Marketinški stručnjak Nebojša Кrstić u izjavi za naš list kaže da mu novi beogradski izbori uopšte nisu nerealni.

– Postizborna kombinatorika opozicionih lista nimalo ne liči na obećanja data građanima, a za koja su opozicionari tvrdili da su principijelna i čvrsta kao granit. Ukoliko opstanu ove postizborne manipulacije voljom birača, novi beogradski izbori uopšte nisu nerealni – zaključuje Кrstić.

Add Comment