ŠTA SE DEŠAVA OKO KIJEVA? “Propevao” izvor iz VAŠINGTONA!

SAD procenjuju da je Rusija potpuno povukla svoje trupe oko Kijeva i dodaju da veruju da se pregrupišu i obnavljaju snage za očekivano novo preraspoređivanje u Ukrajini, izjavio je danas visoki zvaničnik američke odbrane.

„Naša procena je da su Rusi otišli“, rekao je neimenovani zvaničnik za Rojters.On je dodao da se procena SAD odnosi za prethodna 24 sata.

Ukrajinske vlasti pozvale su civile na istoku Ukrajine da se odmah evakuišu dok stignu. Šta su tačno planovi Rusije u Donbasu, regionu na istoku Ukrajine?

Naime, Moskva povlači svoje snage iz okoline Kijeva i fokusira se na Donbas, region poznat po proizvodnji uglja i čelika. U okviru Donbasa postoje dve velike oblasti, Lugansk i Donjeck.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta ponovio neosnovanu optužbu da „Ukrajina vrši genocid na istoku“.

Sledeći korak bi mogla biti aneksija Kada je počeo rat, oko dve trećine istočnih regiona bilo je pod kontrolom Ukrajine. U ostatku su vladali proruski separatisti. Neposredno pre početka invazije, Putin je priznao dve samoproglašene proruske separatističke „republike” kao nezavisne države.

Sledeći korak, prema analizi Bi-Bi-Sija, mogao bi da bude pripajanje celog Donbasa. Podsetimo, Putin je to učinio i sa poluostrvom Krim posle kontroverznog referenduma održanog 2014. godine.

Add Comment