ZELENSKI KRITIKOVAO ANGELU MERKEL, ALI SA NJOM NEMA ŠALE! Odmah mu je ODGOVORILA

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel i dalje je uverena u svoju odluku da ne podrži ubrzani ulazak Ukrajine u NATO , koja je doneta 2008. godine, prenosi TASS.

Kako navodi izdanje, ovo je za DPA izjavio predstavnik bivšeg šefa nemačke vlade.

“Bivša kancelarka Angela Merkel podržava njene odluke u vezi sa samitom NATO-a u Bukureštu 2008. godine“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno , ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se ne slaže sa Angelom Merkel. On je prethodno pozvao nju i bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija da posete Buču i „vide do čega je dovela politika ustupaka Rusiji”.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitu ljudi koji su osam godina bili izloženi zlostavljanju, genocidom od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“. U tom kontekstu, zapadne zemlje uvele su oštre antiruske sankcije.

Posle početka specijalne operacije, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je NATO da hitno primi njegovu zemlju u tu organizaciju, ali je kasnije izjavio da je neophodno priznati nemogućnost pridruživanja Severnoatlantskoj alijansi. Zauzvrat, šef diplomatije EU Žozep Borel rekao je da je greška obećati Ukrajini članstvo u NATO-u.

Add Comment