Š0K! NEMAČKA PREUZIMA GASPROM Čeka se reakcija Rusije

Nemačka će privremeno preuzeti kontrolu nad jedinicom Gasproma PJSC u toj državi jer tvrdi da nastoji da zaštiti sigurnost snabdevanja gasom.

“Gasprom Germania GmbH koji je vlasnik dobavljača energije Vingas GmbH i firme za skladištenje gasa biće pod starateljstvom nemačkog energetskog regulatora do 30. septembra”, rekao je ministar ekonomije Robert Habek novinarima u Berlinu.

“To znači da će Federalna agencija za mreže preuzeti ulogu akcionara i može preduzeti sve neophodne mere da obezbedi sigurnost snabdevanja”, rekao je on. Vlada ipak neće preuzeti vlasništvo nad kompanijom.Gaspromove podružnice u Evropi su pod pritiskom jer klijenti i poslovni partneri odbijaju da posluju sa njima, što povećava izglede da će neke bankrotirati. Podružnica “Astora” kompanije Gasprom Germania upravlja najvećim nemačkim skladištem gasa u severnom gradu Redenu u saveznoj državi Donja Saksonija. Ova lokacija se smatra ključnom za energetsku bezbednost Nemačke.

Savezna vlada čini ono što je neophodno da osigura sigurnost snabdevanja Nemačke“, rekao je Habek u saopštenju u ponedeljak. „To takođe znači da ne dozvoljavamo da energetska infrastruktura u Nemačkoj bude predmet proizvoljnih odluka Kremlja.”

Gasprom je u petak saopštio da više nije u vlasništvu svoje nemačke podružnice, koja takođe ima ogranak u Velikoj Britaniji i podružnice od Švajcarske do Singapura. Ruski gasni gigant nije otkrio novo vlasništvo, ali regulatorni podnesci pokazuju da je transakcija uključivala izlazak iz Gasprom Export Business Services LLC, vlasnika Gazprom Germania.

Zauzvrat, kompanija pod nazivom Akcionarsko društvo “Palmari” postala je akcionar Gasprom Export Business Services LLC.

Nije jasno ko je krajnji stvarni vlasnik “Palmari” koja je registrovana u oktobru na moskovskoj adresi, a od 30. marta njen generalni direktor je Dmitrij Cepljajev, prema ruskom poslovnom registru.

Habek je rekao da je ruski gasni gigant izašao iz nemačke podružnice bez traženja odobrenja vlade, kršeći nemački zakon o spoljnoj trgovini.

Nejasno je šta će se dogoditi posle 30. septembra i kakve će implikacije to imati za podružnice Gasproma Germanije od Velike Britanije do Singapura. Nemačka jedinica takođe poseduje trgovačku podružnicu sa sedištem u Londonu i Gazprom energy, maloprodajnog provajdera kojeg vlada Velike Britanije planira da nacionalizuje u slučaju da propadne.

Postavlja se pitanje kako će Rusija reagovati na ovaj nemački udar na najveću rusku državnu kompaniju.

Add Comment