Ma da li je MOGUĆE!? Ovo je IZLAZNOST NA IZBORIMA!

Izbori u Srbiji su zvanično otvoreni. Narod danas daje svoj glas na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima.

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je da pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima ima 6.501.689 građana Srbije.

Za predsednika Srbije, građani se opredeljuju između osam kandidata, dok će se na listiću za izbor narodnih poslanika naći 19 lista.

Uz birališta u Srbiji, u inostranstvu će biti otvoreno 77 biračkih mesta, u 34 države, na kojima će moći da se izjasni 39.777 državljana Srbije koji su se prijavili za glasanje.

Glasački listić za parlamentarne izbore je sive boje, a kontrolni za proveru ispravnosti glasačke kutije ljubičast, dok je listić sa imenima predsedničkih kandidata plav, a kontrolni listić boje cigle.

sanje na izborima organizovano je u najbližim opštinama centralne Srbije.

20:31
Kruševac, krivična prijava zbog sprečavanja glasanja
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu podneće krivičnu prijavu protiv tridesetdevetogodišnjeg muškarca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo sprečavanje održavanja glasanja, navodi se u saopštenju.
Kako se dodaje, sumnja se da je on danas oko 18 časova ispred biračkog mesta broj 8 od člana biračkog odbora, koja je kod sebe imala potvrde o glasanju van biračkog mesta, iste oduzeo i udaljio se.

Oštećenoj, koja se nalazila u kolima, po povratku sa terena tokom kojeg je građanima koji nisu imali mogućnost da dođu do biračkog mesta omogućeno glasanje, osumnjičeni je prišao, snimao je, vikao na nju, a potom otvorio vrata automobila i oteo joj iz ruke šest potvrda o glasanju van biračkog mesta.

Policija je osumnjičenog kod koga su bile oduzete potvrde ubrzo pronašla i o svemu obavestila nadležno tužilaštvo koje se izjasnilo da se podnese u redovnom postupku krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo sprečavanje održavanja glasanja. Oduzete potvrde odmah su vraćene biračkom odboru.

OPŠIRNIJE
20:19
Izveštaj Cesida o nepravilnostima
Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, od 17 do 20 časova, Cesid je uočio ponavljanje nepravilnosti koje su zabeležene u toku dana.

Nastavljene su nepravilnosti ubacivanja glasačkih listića u pogrešne glasačke kutije, kao i proceduralne nepravilnosti (glasanje bez identifikacije birača i nanošenja spreja).

Na nekoliko biračkih mesta prijavljene su i greške kod potpisivanje birača na pogrešno mesto u izvodu iz biračkog spiska. Posmatrači su primetili i nepravilnosti kada je u pitanju glasanje birača van biračkog mesta.

Na tri biračka mesta birači nisu mogli da glasaju, jer ih nije bilo u izvodu iz biračkog spiska, iako su proverom na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave utvrdili da glasaju na tim biračkim mestima.

Osim navedenog, posmatrači su i u ovom periodu nastavili da uočavaju aktivnosti kojima se ugrožava tajnost glasanja na biračkim mestima (fotografisanjem listića ili snimanjem procesa glasanja), porodično glasanje, lakše incidente i verbalne sukobe.

20:06 Bogosavljević za RTS: Trenutna projekcija izlaznosti 59,7 odsto.Srđan Bogosavljević iz Ipsosa kaže za RTS da je prema trenutnim projekcijama izlaznost na izborima 59,7 odsto.

IZLAZNOST NA IZBORE DO 19 ČASOVA.

Prema poslednjim podacima IPSOS Srbija i CeSID do 19 sati u Srbiji je na birališta izašlo i glasalo 54,6 odsto građana.

Izlaznost u BiH i Srpskoj do 19 časova.

Za predsedničke i parlamentarne izbore koji se održavaju u Republici Srbiji 2022. godine iz Republike Srpske i BiH u 19:00 časova izašlo je po gradovima sledeći broj glasača.

Add Comment