DA LI JE OVO POČETAK TREĆEG SVETSKOG RATA? Britanija šalje 0V0 u Ukrajinu

Britanski ministar odbrane Ben Volas najavio je početak isporuka artiljerijskih sistema velikog dometa Ukrajini.

Velika Britanija je postala prva država na svetu koja je objavila da je počela da isporučuje artiljerijske sisteme Ukrajini.

Reč je, prema rečima šefa britanskog Ministarstva odbrane, o artiljerijskim sistemima velikog dometa, koji mogu predstavljati veoma ozbiljnu pretnju.

„Danas će Ukrajina dobiti smrtonosniju pomoć. Nekoliko zemalja je dalo ili nove ideje ili velika obećanja novca“, rekao je Volas novinarima nakon što je ugostio više od 35 međunarodnih partnera na drugoj Međunarodnoj odbrambenoj konferenciji.

Pomoć će uključivati obezbeđivanje sistema vazdušne i obalske odbrane, artiljerije i baterija dugog dometa, oklopnih vozila i širu logističku podršku “, prenela je agencija Rojters.

Stručnjaci strahuju da bi Velika Britanija mogla da pošalje višestruke raketne sisteme u Ukrajinu, što, s obzirom na sisteme u službi Velike Britanije, može ukazivati na prilično veliku oblast njihovog uništenja.

Ono što zabrinjava mnoge je činjenica da je Rusija rekla kako će konvoji sa vojnom opremom biti legitimni cilj i sama činjenica da Britanija šalje oružje može dovesti do toga da postane učesnica u sukobu, a to bi mogao da bude okidač za Treći svetski rat.

U isto vreme nema zvaničnih pojašnjenja u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u tom pogledu.

Add Comment