RUSI MASOVNO PRISTIŽU U BG, KUPUJU NEKRETNINE: Ove lokacije su najtraženije, ali to Srbima stvara jedan problem

Pored centra Beograda, Rusi i Ukrajinci pokazali su veliko interesovanje za kupovinu poslovnih prostora i kuća, na opštinama Savski venac, Vračar, Dedinje, Senjak i Novi Beograd.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, veliki broj bogatih Rusa odlučio je da napusti zemlju, pa su novi dom potražili najpre u Turskoj i UAE gde je poslednjih nekoliko nedelja naglo skočila potražnja za nekretninima. Slična situacija je i u Srbiji, gde je u Beogradu, Novom Sadu, ali i drugim većim gradovima primetan nagli porast iznajmljivanja, ali i kupovine stanova, kuća i poslovnih prostora od strane ruskih, ali i ukrajinskih državljana.

Agenti za nekretnine kažu da je imućnijim ruskim i ukrajinskim IT stručnjacima, prestonica Srbije postala privlačna lokacija za život. Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu i uvođenja sankcija prema Rusiji širom sveta, mnoge kompanije su bile prinuđene da premeste svoje radnike na sigurnija mesta.

To je prevashodno počelo polako, da bi to sad prešlo nekoliko hiljada. Mi očekujemo da će taj broj i rasti. Većinom sad dobijamo najave od velikih kompanija da dovode po 40 porodica, 100 porodica i to su upiti koje mi dobijamo na svakodnevnom nivou što predstavlja veliki broj ljudi koji dolazi. Očekivali smo da to neće trajati dugo i da neće biti veliki broj upita, ali sad imamo najave da će sve veći broj njih dolaziti”, kaže Aleksandar Anđelić, konsultant u agenciji za nekretnine “City expert”.

Pored centra grada, Rusi i Ukrajinci pokazali su veliko interesovanje za kupovinu poslovnih prostora i kuća, na opštinama Savski venac, Vračar, Dedinje, Senjak i Novi Beograd.

“Veće interesovanje vlada za kupovinom poslovnih prostora i kuća. Pored ruskih i ukrajinskih kompanija zainteresovane su i kompanije iz Nemačke i Engleske, pre svega iz IT sektora. Zainteresovani su za kupovinu većeg broja kvadrata i važno im je da te kuće imaju dodatni sadržaj kao što je bazen, dvorište jer kupovinom tih kuća, pored prostora, oni rešavaju i smeštaj za svoje zaposlene”, navodi Jelena Davidović, vođa prodajnog tima oglasnog portala nekretnine.rs.

Rusi i Ukrajinci za iznajmljivanje uglavnom traže luksuznije nameštene stanove, čija se kirija kreće od 400 evra pa naviše. Poslednjih nedelja zabeleženo je i da su pojedine strane kompanije kupovale kuće u Beogradu čija se vrednost kreće od milion do 2,5 miliona evra.

“Državljani i ruski i ukrajinski pokazuju interesovanje za kupovinu nekretnina širom Srbije i Novi Sad i Niš, Beograd je epicentar”, priča Davidovićeva.

Aleksandar Anđelić kaže da će to uticati na državljane Srbije koji žele da iznajme ili kupe stan i to cenovno i po izboru nekretnina.

“Imaćemo veliki broj stranih državljana koji će iznajmiti nekretnine u samom centru, a naši građani će imati manju platežnu moć za iznajmljivanje istih stanova, kao i kupovinu dok će oni moći mnogo lakše da dođu do tih stanova i nekretnina”, ukazuje Anđelić.

Loading...

Add Comment