OD 15H NOVA CENA GORIVA U SRBIJI! Evo koliko ćete morati dati za evrodizel i benzin

Cena goriva u Srbiji, po novoj vladinoj uredbi, formira se svakog petka. Pumpe praktično na svaki petak od 15 h moraju da se prilagode novim okolnostima i da promene cene ukoliko za to ima i osnova. Uredba važi mesec dana odnosno do 11. aprila, što znači da ćemo još dva puta gledati nove cenovnike petkom. Šta će biti posle toga, za sada nije poznato.

Danas do 15 h litar evrodizela koštaće 198 dinara, a benzina BMB 95 premium 176,05.

Hoće li se ove cene menjati posle toga i koliko?

Nebojša Atanacković vlasnik jedne privatne pumpe kaže, da danas ne očekuje veliko pomeranje cene.

  • Rekao bih da će ostati na ovom nivou, ako ne budu bile i niže. U kom pravcu, međutim, cena ide, zavisi od kotizacija velikih trgovaca derivatima. Oni daju svoje ponude i onda se radi prosek u koji uvid ima i resorno ministarstvo – rekao nam je Atanacković.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije više puta je ponovio da cena nafte u Srbiji zavisi od one u svetu, ali i da prelivanje poskupljenja odnosno niže cene nafte sa berze na Srbiju, nije automatsko.

  • Cene na svetskom tržištu ne mogu tako brzo uticati i na cene kod nas. Optimistično je što su se cene nafte u svetu malo smirile, ali se promene sa cenama veoma brzo dešavaju i teško je reći da li možemo da budemo optimisti kada je reč o novim cenama danas, rekao je Mićović za “Blic Biznis”.

Mićović kaže i da je važno da se što pre izađe iz sadašnje situacije određivanja cena i da se prepusti da tržište formira deo cene koji se tiče tržišta, a da država određuje deo cene koji se tiče dažbina.

Govoreći uopšteno o cenama goriva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao je juče da cene energenata rastu svuda u svetu i da to treba očekivati i u našoj zemlji.

I u Srbiji cene svih naftnih derivati moraće da rastu, jer to uopšte ne zavisi od nas, kao i cena gasa – rekao je Vučić.

Add Comment