PUTIN POSTAVIO ULTIMATUM EVROPI U VEZI GASA: Svi ga odbili, ŠTA SAD?

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas odluku kojom se od stranih kupaca zahteva da od 1. aprila plaćaju u rubljima za ruski gas ili im preti obustava ugovora, što je potez koji evropske države smatraju ucenom.

Taj potez predstavlja odmazdu za sankcije Zapada uvedene Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu. Moskva, koja kaže da provodi “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, opisuje zapadne mere kao ekonomski rat.

Naterati zapadne zemlje da plaćaju u rubljima ublažilo bi uticaj sankcija na ruske strane rezerve i ojačalo rubalj. Do sada je ove godine Evropa potrošila 200 do 800 miliona evra dnevno na ruski gas, a pretvaranje tog iznosa u rublje bilo bi ogroman podsticaj.

Evropa se uveliko oslanja na Rusiju za svoje energetske potrebe i više od 40 posto gasa dolazi iz Rusije. Ako Moskva odluči zatvoriti slavine, to bi moglo izazvati nestašice, zatvaranje fabrika i velike cene energije u celom regionu.

Nemačka, najveće evropsko gospodarstvo, već je napravila plan za hitne slučajeve koji bi mogao značiti racioniranje energije ako zalihe gasa postanu preniske.

Holandske cene plina, evropska referentna vrednost, ove su godine već dosegle rekordne vrednosti zbog zabrinutosti oko opskrbe, podstaknuvši inflaciju u regionu i povećavši rizik od recesije.

Hoće li strani kupci preći na rublje?

Zasad se to čini malo verovatnim. Zapadne zemlje su rekle da bi plaćanje u rubljima prekršilo ugovore za koje bi trebali meseci da se ponovno ispregovaraju. Putinova odluka predviđa da Gazprombank bude posrednik u trgovini gasom.

Strani kupac sada je dužan prebaciti devize na jedan poseban, tzv. “K”, račun u banci. Gazprombank bi tada kupovao rublje u ime kupca gasa kako bi prebacio rublje na drugi poseban račun “K”, stoji u odluci.

Britanija je ranije ovog meseca stavila Gazprombank na svoj popis zabranjenih subjekata. Nije bio uključen u naredbu EU o isključenju nekih ruskih banaka iz SWIFT sustava.

Šta je sledeće?

To nije jasno. Rusija bi morala fizički zaustaviti dotok gasa u Evropsku uniju kako bi isforsirala to pitanje.

U međuvremenu, Evropska unija mogla bi podići ulog ograničavanjem ruskog izvoza energije.

Evropska komisija priprema nove sankcije protiv Kremlja, rekli su Rojtersu u sredu izvori iz EU, a njihov opseg zavisi od odluke Moskve o plaćanju gasa u rubljima.

Add Comment