ERDOGAN Š0KIRAO EVROPU: Evo šta je spreman da ponudi Rusima samo da dođu na odmor!

Turski predsednik Erdogan razmatra osmišljavanje sistema razmene rublja-lira koji bi omogućio ruskim turistima da plaćaju u rubljama putne aranžmane i sve druge turističke usluge u Turskoj, piše turski Dejli Sabah.

Erdogan je to navodno rekao u intervjuu koji je dao nakon sastanka NATO-a, a izjave se čitaju kao pokušaj da se smanji negativan uticaj koji će rusko-ukrajinski rat imati na turski turizam.

Kako prenosi Dejli Sabah, Turska je pre izbijanja rata konačno računala na oporavak turizma ove godine, ali s obzirom na geopolitičku situaciju, Erdogan je već rekao da bi bilo izuzetno ambiciozno očekivati značajniji rast prihoda i oporavak visoko zavisna industrija.sa ruskom i ukrajinskom teritorijom.

Upravo Rusi i Ukrajinci čine najveći udeo u ukupnom broju međunarodnih dolazaka i noćenja u Turskoj – Rusi čine 19 odsto, a Ukrajinci 8,3 odsto ukupnog broja dolazaka u 2021. godini. Od ukupno 24,7 miliona stranih posetilaca, Rusi i Ukrajinci su činili 27,3 odsto, skoro trećinu, više nego godinu dana ranije.

Zbog dobrih odnosa sa Rusijom, piše Dejli Sabah, Turska sada pokušava da izbalansira i ostane neutralna u odnosu na njihov sukob, a Ankara je osudila napad Rusije na susede kao neprihvatljiv.

Erdogan je ranije nudio Rusiji da posluje u lokalnoj valuti.

„Rekli smo da ćemo poslovati u našim lokalnim valutama, neka to radi u turskoj liri i rublji“, naveo je Erdogan u saopštenju.

Add Comment