UPRAVO SE OGLASIO VLADIMIR ZELENSKI, EVO ŠTA JE SAOPŠTIO!

Predsednik Ukrajine objavio je danas da je razgovarao telefonom sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, naglasivši da je zahvalan Turskoj na podršci.

„Razgovarao sam sa Erdoganom o rezultatima samita NATO u Briselu održanim u četvrtak. Razmenili smo poglede o trenutnim diplomatskim naporima. Razgovarali smo zbog pretnje o nedostatku hrane i načinima da sprečimo to“, istakao je Zelenski na Tviteru.

Turska je ponovila podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine na samitu lidera NATO, rekao je turski predsednik Erdogan u razgovoru s Zelenskim, prenela je Anadolija.

U emotivnoj molbi liderima EU, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji se takođe obratio liderima NATO-a ranije tokom dana, zahvalio je na ujedinjenoj podršci EU njegovoj zemlji, ali je takođe rekao da EU kasni sa uvođenjem novog paketa sankcija.

Glavni deo njegovog govora bila je izjava da se njegova zemlja pokazala dostojnom članstva u EU, a borbu Ukrajine protiv Rusije predstavio kao sukob vrednosti, ističući da Kijev pruža pristojan tretman ruskim ratnim zarobljenicima i da je u svemu transparentan.

„Ovo su dva različita sveta, mi i oni“, rekao je Zelenski o Rusiji. „Ovo su različite vrednosti. To je drugačiji odnos prema životu. Ruska vojska ne zna šta je dostojanstvo. Ne znaju šta je savest. Oni ne razumeju zašto toliko cenimo našu slobodu. Ovo određuje kako će zemlja živeti. I ko će biti u Evropi“, dodao je on.

„A sada se vi i ja konačno pripremamo za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji“, rekao je Zelenski.

Add Comment