RUSIJA ČUVA KECA U RUKAVU ZA POBEDU U UKRAJINI? Stručnjaci nemaju dilemu IMAJU VELIKI STRAH

Petar Vojinović, urednik portala Tango Six i Miloš Tišma, predsednik Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost naveli su da postoje gotovo podjednaki gubici i sa ruske i sa ukrajinske strane kad je topovsko oružje u pitanju.

Nepoznavanje ciljeva ruske vojske u rusko-ukrajinskom ratu je stvar koja najviše zabrinjava zapadne sile, istakao je Tišma u jutarnjem programu Kurir televizije.

Sve više čujemo da se plaše invazije na Moldaviju i Gruziju. Od početka imamo opšte ciljeve Rusije koja govori o denacifikaciji i demilitarizaciji, ali mi i dalje ne znamo šta je njihov glavni cilj. Imamo konstantne provokacije kod nas u regionu tako da jedan sukob uvek pokreće drugi sukob – rekao je predsednik Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost.

Stručnjak za bezbednost naveo je da vojno Srbija ne treba da se oseća ugroženo i da joj je za sada plan da ne ulazi u ekonomski rat.

Mi smo rupa u NATO kišobranu na zapadnom Balkanu, ali oni nama za sada ne predstavljaju pretnju jer smo mi ipak u Partnerstvu za mir. U ovom trenutku mi samo izbegavamo ekonomski rat – rekao je Tišma.

Osvrnuo se na dolazak američkog predsednika Džozefa Bajdena u Evropu i NATO samit, odnosno najavu Moskve da će gas ubuduće naplaćivati u rubljama, a navodi da je to na neki način eskiviranje tih sankcija koje im je zapad uveo.

Normalno je da uvode sankcije koje njih najmanje bole. Između dve vatre u kojoj se mi nalazimo uspešno izbegavamo pretnje – kaže Miloš Tišma koji navodi da je pozitivna stvar što se naša zemlja ne nalazi ni na jednoj listi kao neprijatelj.

Vojinović je konstatovao da postoje gotovo podjednaki gubici tenkovske odbrane i sa ruske i sa ukrajinske strane.

U ranijim ratovima se znalo koji su ciljevi, a sada se ne zna. Oni koji su analizirali rusku vojsku su pre ovoga imali tu pozitivnu mistifikaciju da je ta vojska veoma sposobna ili su računali na to da će narod i režim da se preda. To se nije dogodilo i taj utisak sposobnosti, odnosno nesposobnosti ostaje. Američke snage su uletele u državu koja nije ni znala da su tu i ubile svog najvećeg neprijatelja Bin Ladena. Tako se svrgava neprijatelj, a ovaj konflikt je apsolutno neuporediv sa bilo kojim drugim sukobima – naveo je Vojinović.Dodao je da Ruse gubici daleko manje “bole” nego Ukrajince.

  • Kažu da je Rusija sada izgubila od 7 do 10 odsto svojih tenkova. A i Ukrajinci su izgubili isto toliko odsto svojih tenkova što je za njih daleko veći gubitak. Mislim da su u nekim segmentima bili uspešni u kontekstu svoje odbrane, dakle ne ovih protivofanziva – kaže Vojinović.

Voditeljka Olja Lazarević želela je da zna kolika je opasnost od sajber napada od strane Rusa, a Tišma je istakao da je upravo to ono što najviše brine politiku Amerike.

  • Smatra se da je ruski kec u rukavu sajber napad. Bajden je izdao naredbu da se svi koncentrišu na sajber odbranu i ne samo u državnom, već i u privatnom sektoru. Prošle godine smo imali da je jedan ceo naftovod isključen potpuno u Americi i da nije funkcionisao danima. Iza toga je bio sajber napad – rekao je stručnjak.

Tišma smatra da zapad sada strepi od jedne druge stvari.

Sećaju se šta su radili 2006. godine u Iranu kad je u sistem za proizvodnju nuklearnog oružja ubačen virus koji je otkriven tek 2010. godine. Sada imaju aktivno skeniranje svojih mreža. Imaju veliki strah od toga zašto je izostao sajber napad. To sajber ratovanje je stvar koja se još nije dogodila, a da li će se desiti ili ne ostaje nam da vidimo – rekao je Tišma.

Add Comment