ROK – SEDAM DANA Putin doneo odluku koja “trese” celu Evropu

Rusija će u roku od sedam dana razraditi mehanizam i razjasniti uslove za plaćanje gasa u rubljama, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Shodno tome, kako se budu uspostavljali kontakti sa kupcima gasa i nakon što im se objasne uslovi plaćanja u rubljama, oni će moći da formulišu svoj stav. Hajde da sačekamo taj momenat”, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li će evropski kupci smatrati rusku odluku o prelasku na rublje kršenjem ugovora.

Peskov je naveo da je predsednik Rusije Vladimir Putin juče naložio da se u roku od nedelju dana razradi mehanizam i stvore uslovi za plaćanje u rubljama, preneo je Tas s.

Evropska unija ima za cilj da smanji zavisnost od ruskog gasa i goriva i u skladu sa tim namerava ponovno pokretanje nukleranih elektrana.

Belgija je već odustala od gašenja svojih nuklearnih elektrana, a Britanci odavno grade nove. Nemačka je takođe promenila “ploču”, pa se više i ne govori o ekologiji već samo o energetskoj nezavisnosti od Rusije.

EU na ovaj način želi da smanji zavisnost od ruskog gasa za dve trećine ove godine i prekine oslanjanje na ruske isporuke goriva u znatnoj meri pre 2030. godine.

Add Comment