FRANCUZI DONELI ODLUKU VEZANU ZA RUSKU NAFTU: Šta će RUSI sada reći NA OVO?!

Francuska energetska kompanija “TotalEnergies” saopštila je danas da obustavlja sve kupovine ruske nafte i naftnih derivata najkasnije do kraja 2022. godine.

Francuska kompanija najavila je da će postepeno obustavljati svoje aktivnosti u Rusiji zbog, kako su naveli, pogoršane situacije u Ukrajini.

Rusija je predstavljala 17 odsto proizvodnje nafte i gasa kompanije u 2020. godini dok “TotalEnergies” drži 19 odsto udela u ruskom proizvodjaču prirodnog gasa Novatek i 20 odsto u projektu Iamal LNG na severu Rusije.

Grupacija je saopštila da će nastaviti da snabdeva Evropu tečnim prirodnim gasom iz fabrike Jamal LNG sve dok evropske vlade smatraju da je ruski gas neophodan.

“Za razliku od nafte, očigledno je da evropski gasni logistički kapaciteti otežavaju uzdržavanje od uvoza ruskog gasa u naredne dve do tri godine bez uticaja na snabdevanje kontinenta energijom”, saopšteno je.

“TotalEnergies” takodje obustavlja razvoj poslovanja sa baterijama i mazivom u Rusiji što neće obezbediti dalji kapital za razvoj projekata u Rusiji, navodi se u saopštenju.

Add Comment