PUTIN PORUČIO DA NEMA MIRA Pokazali ste otvoreno neprijateljstvo od početka operacije u Ukrajini

Rusija je odbila da pregovara o mirovnom sporazumu sa Japanom zbog neprijateljskih akcija koje zemlja preduzima protiv Moskve u vezi sa situacijom u Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ruska strana u aktuelnim uslovima nema nameru da nastavi pregovore sa Japanom o mirovnom sporazumu zbog nemogućnosti da se razgovara o potpisivanju fundamentalnog dokumenta o bilateralnim odnosima sa državom koja zauzima otvoreno neprijateljske stavove i nastoji da nanese štetu interesima naše zemlje“, navodi se na sajtu ruskog MIP-a.

Kao odgovor na antiruske sankcije Tokija, Moskva obustavlja bezvizna putovanja za japanske državljane na Južna Kurilska ostrva, saopštio je ruski spoljnopolitički resor.

„Doneta je odluka o ukidanju bezviznog režima za japanske državljane na osnovu sporazuma o bezviznoj razmeni između južnih Kurilskih ostrva Ruske Federacije i Japana iz 1991. godine i o maksimalnom olakšanim posetama bivših japanskih žitelja južnih Kurila njihovih nekadašnjih prebivališta iz 1999. godine“, navodi se u saopštenju.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.

SSSR i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ta Deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema i nije odustao od pretenzija na ostrva. Kasniji pregovori nisu dali rezultate i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.

Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.

U novembru 2018. godine u Singapuru je održan sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i japanskog premijera Šinza Abea. Strane su se dogovorile da ubrzaju pregovarački proces o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine.

To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvaničan stav bio — da se mu prvo vrate četiri ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan, Habomaj, pa da se tek nakon toga zaključi mirovni sporazum.

Add Comment