OTKRIVENO čime Putin hrani VOJSKU na FRONTU! Kada vidite ŠTA jedu ŠOKIRAĆETE SE!

Ruska vojska, koja je garantovala bezbednost naše novinarske grupe, obezbedila nam je i dva dnevna sledovanja hrane vojnika na frontu.

Pored mene u grupi se nalazila druželjubiva TV ekipa iz Mongolije i tri italijanska novinara, uključujući i njihovog ratnog superstara Đanmatea Mikalesina, dopisnika dnevnog lista „Đornale“, koji se i svakodnevno uključivao u program državne televizije Rai 1. Saveti kolege koji je direktno pratio sva veća ratna dešavanja, počev od sovjetsko-avganistanskog rata 80-ih godina, bili su zaista dragoceni. Kolega Mikalesina bio je prisutan na frontu naših balkanskih ratova 90-ih. Sam je rođen u Trstu i od mladosti se družio sa Srbima, a simpatije prema našem narodu i kuhinji ne skriva.

Dnevno sledovanje ruskog vojnika upakovano je u kutiju, bruto mase 2,1 kilogram i uredno složeno. Nama je pripala varijanta 1, koja sadrži 4.500 kalorija. Na kutiji je striktno naznačeno da nije za prodaju, kao i da je proizvodi „voentorg“. Rok trajanja paketa hrane ruske vojske iznosi 22 meseca, a naša sledovanja spakovana su u oktobru 2021. i traju do 24. avgusta 2023.

U paketu se nalaze tri obroka neto mase 250 grama, upakovana su u aluminijskim posudama. U jednoj se nalazio goveđi narezak, u drugom grašak sa teletinom, a u trećem piletina s povrćem. Na svakom kontejneru napisana je detaljna deklaracija sastava hrane koja se u njemu nalazi, uključujući i energetsku vrednost. Za zagrevanje kontejnera predviđeni su posebni potpaljivači vatre, poput kod nas popularnih hepo-kocaka i specijalne nepromočive šibice.

Pored glavna tri obroka u dnevno sledovanje ulaze dva pakovnja paštete, jetrena i svinjska, posuda sa slaninom težine 100 grama i pakovanje sira. Tu je i posuda s „ikrom iz povrća“, ruskim tradicionalnim specijalitetom sličnim našem satarašu, težine 100 grama. Ruska vojska poklanja posebnu pažnju slatkišima, pa se u dnevnom sledovanju nalaze pakovanje kaše od jabuka težine 100 grama, pakovanje džema od jabuka, dva pakovanja po 50 grama keksa i dva pakovanja slanih krekera iste težine. Posebno je ukusna tamna čokolada, a u paketu se nalazi i kesica sa 10 žvakaćih guma i tri kesice šećera težine po 20 grama.

Bez obzira što sam težak preko 100 kilograma, dnevno sledovanje ruskog vojnika na frontu nisam uspeo da pojedem ni za dva dana. Poseban utisak su na mene ostavila tri dnevna obroka koji po ukusu i higijenskom standardu ne zaostaju za hranom koja se služi u avionima. Tačnije, avio-kompanije sve više prelaze na loukost model poslovanja, pa umesto obroka u osnovnu cenu karte nude samo vodu.

Kvalitetom, obimom i načinom pakovanja dobijenog dnevnog sledovanja zaista sam iznenađen i slobodno mogu reći da hrana za ruskog vojnika na frontu ne zaostaje za njihovim naoružanjem, koje je u mnogim segmentima bez premca u svetu.

Pažnja je poklonjena i napicima, pa u dnevnom sledovanju ruskog vojnika na frontu nalazimo i dve kesice crnog indijskog čaja, kesicu kafe, tri kesice soka u prahu, so, biber, plastični escajg, vlažne maramice, tabletu multivitamina od 1.000 mg i tabletu za prečišćavanje vode.

Add Comment