RUSIJA PRVI PUT UPOTREBILA NAJRAZORNIJE ORUŽJE U sekundi uništili OSAM HEKTARA ukrajinskih utvrđenih položaja

Ruski termobarički raketni sistem TOS-1A primećen je u akciji prvi put od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Juče su se pojavili snimci na kojima se vidi kako lanser TOS-1A ispaljuje čitavu salvu raketa na položaje ukrajinskih snaga u neodređenom delu Ukrajine.

Ruska vojska je rasporedila nekoliko sistema TOS-1A u Ukrajini na početku svoje operacije kako bi pružila jaku vatrenu podršku svojoj pešadiji i mehanizovanim formacijama.

TOS-1A, koji je zasnovan na šasiji borbenog tenkova T-72, ​​lansira nevođene termobarične rakete kalibra 220 mm naoružane snažnom bojevom glavom sa vazdušnim eksplozivom. Rakete sistema imaju domet između šest i deset kilometara.

Termobarički sistem TOS-1A ispaljuje čitav lanser za osam sekundi i uništava sve na površini od 200×400 metara, tj. na osam hektara.

Sistem je razvijen da pobedi pešadiju, oklopna vozila i utvrđene konstrukcije, kao što su rovovi, tuneli i pećine.

Najmanje 45 sistema TOS-1A je navodno u službi ruske vojske. Novija verzija sistema, nazvana TOS-2, prvi put je korišćena tokom vežbi Kavkaz-2020 u septembru 2020. TOS-2 je zasnovan na terenskom vozilu Ural. Naoružan je i snažnijim raketama većeg dometa.

Sistem TOS-1A će ruskim snagama obezbediti snažnu vatrenu moć potrebnu da sa lakoćom pregaze utvrđene položaje ukrajinskih snaga.

Add Comment