NA RAČUNE GRAĐANA SRBIJE LEŽE 100 EVRA Nakon toga stiže još 125.000 dinara

Predsednik Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da je dao predlog premijerki i ministru finansija da nađu prostor za jednokratnu pomoć prosvetnim radnicima, od 10.000 dinara ili 100 evra, ali da je to u ovoj situaciji bilo problematično, te dodao da će nastojati da tu pomoć dobiju oko 1. maja.

Aktuelna kriza jeste u fokusu, ali se nastavlja sa planiranim projektima. Nedavno su mladi u Srbiji dobili novčanu pomoć od po 100 evra, a sada postoji i zvanična informacija da će dobiti još toliko.

Pravo na 100 evra državne pomoći imaju mladi od 16 do 29 godina. Na listi onih koji ispunjavaju uslove biće praktično svi koji do kraja maja napune 16 godina ili oni koji do tada steknu državljanstvo Srbije.

Novac će biti isplaćen u junu ove godine i to u prva tri dana meseca.

Ukoliko ste već bili prijavljeni za prethodnu pomoć od 100 evra koju je država isplaćivala mladima, nova prijava neće biti potrebna. Izuzetak su oni koji su u međuvremenu napunili 16 godina ili dobili državljanstvo.

Prijava za ostale biće između 16. i 31. maja. Prijava se vrši elektronski, preko portala Uprave za trezor, a ceo proces je jednostavan.”Broj lične karte, JMBG i izbor računa u banci u kojoj želite da primite 100 evra. Ukoliko to lice nema račun u banci, bira samo naziv banke, a mi ćemo u njegovo ime otvoriti račun u toj banci, i on će sa svojim ličnim dokumentom biti u mogućnosti da taj novac podigne”, rekao je nedavno ministar Siniša Mali.

Država će na proleće novčano pomoći najugroženije porodice u Srbiji koje se budu prijavile na konkurs za nabavku nove stolarije, zamenu ložišta ili postavljanje nove fasade.

Prema novoj odluci, država će pokriti čak 70 odsto troškova. Kako je za stan ili kuću od 60 kvadrata, na primer, potrebno oko 1.500 evra za zamenu prozora i vrata, država će platiti 1.050 evra, a ostalo vlasnik nekretnine.

Za ovu godinu je obezbeđeno 250 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije, odnosno postavljanje spoljne izolacije i zamenu kotlova, kao i za postavljanje solarnih panela.

Kao i u prethodnom konkursu, kvalitet postojeće stolarije biće presudan faktor na osnovu kog građani mogu da dobiju novčanu pomoć. Prednost će imati oni koji imaju lošiju stolariju i jednostruke prozore.

Drugi važan kriterijum biće i broj ukućana koji žive u domaćinstvu, tako da će prednost imati domaćinstva sa većim brojem ukućana na istoj stambenoj površini. Građani će lokalnim samoupravama dostaviti formular sa predračunom firme sa liste izvođača radova u kom će se videti koliko će koštati izvođenje radova.

Uz formular se prilaže i kopija lične karte, kao i kopija rešenja o plaćenom porezu, struji i rešenje o legalizaciji. Nakon predaje formulara, komisije će izaći na teren i napraviti procenu radova. Ako sve bude u redu, pravi se rang-lista, a najbolje rangirani dobiće novac.

Add Comment