OGLASIO SE GASPROM, TIČE SE ISPORUKE GASA: Evo šta se DEŠAVA

Ruska kompanija „Gasprom“ saopštila je danas da nastavlja isporuku gasa preko teritorije Ukrajine, pri čemu njihov obim iznosi 109,6 miliona kubnih metara.

Kako prenosi agencija Rojters, prethodnog dana isporuke su bile gotovo iste i iznosile su 109,5 miliona kubnih metara.

Pored toga, vojni zvaničnici grada Lavova saopštili su da su ruske snage izvele vazdušni napad i ispalile osam projektila na Međunarodni centar za očuvanje mira i bezbednosti, prenosi ukrajinski BBC.

Centar se nalazi u okrugu Javoriv, oko 30 km severozapadno od Lavova, i predstavlja vojni poligon. Navodno su primećeni veliki stubovi dima koji se dižu iz tog područja.

Dva vodeća ukrajinska dobavljača neona, koji proizvode oko polovine svetske ponude tog gasa, važnog u proizvodnju čipova, obustavili su rad pošto je Moskva intenzivirala napade na tu zemlju, izveštava Rojters.

Oko 45 do 54 posto svetskog neona za poluprovodnike, koji je ključna komponenta za lasere koji se koriste u proizvodnju čipova, dolazi iz dve ukrajinske kompanije, Ingas i Krioin, prema računici britanske agencije izvedenoj na osnovu podataka tih preduzeća i kompanije za istraživanje tržišta Tekcet.

Globalna potrošnja neona za proizvodnju čipova dostigla je oko 540 metričkih tona prošle godine, prema proceni Tekceta.

Oba ukrajinska proizvođača su, prema rečima predstavnika tih kompanija koje je kontaktirao Rojters, odlučila da zaustave proizvodne operacije pošto su ruske trupe pojačale napade na gradove širom Ukrajine.

Ova obustava proizvodnje još više pomračije situaciju na svetskom tržištu čipova, na kojem već vlada nestašica poluprovodnika, i preti da podstakne dalji rast cene tog gasa.

Add Comment