DA LI JE OVO NAJOPASNIJE ORUŽJE OD 2. SVETSKOG RATA? Berlin kreće u nabavku, svi se pitaju ŠTA ĆE IM

Nemačka je, navodi Rojters informacije dobivene iz dva vladina izvora, načelno odlučila da kupi borbeni avion pete generacije F-35 američke kompanije Lockheed Martin (LMT.N) kako bi zamenio svoj stari Tornado.

Izvor iz Nemačke obrane rekao je početkom februara da Nemačka naginje kupovini F-35, ali kako konačna odluka još nije donesena, prenosi Jutarnji list.

Tornado je jedini nemački borbeni avion sposoban za nošenje američke nuklearne bombe, pohranjene u Njemačkoj, u slučaju sukoba. No, vazdušne snage upravljaju ovim mlaznikom od 1980-ih, a Berlin planira da ga postepeno ukine između 2025. i 2030. godine.

Nije jasno o kojoj količini aviona F-35 Nemačka je reč, ali smatra se da je reč o 35 aviona.

Kupovina F-35 bit će udarac za američku kompaniju Boeing (BA.N), čiji je F-18 bivša nemačka ministarka obrane Anegret Kramp-Karenbauer favorizovala kao zamenu za Tornado.

Odluka da se ide s američkim borbenim vazduhoplovom takođe bi mogla da zabrine Francusku jer bi to moglo da potkopa razvoj zajedničkog francusko-nemačkog borbenog vazduhoplova šeste generacije koji bi nakon 2040. trebao ugledati nebo.

Add Comment