OGLASILA SE RUSKA AMBASADA O LETELICI KOJA JE PALA U HRVATSKOJ: Otkrili su samo jedno, ima veze s Ukrajinom

Ambasada Rusije u Hrvatskoj tvrdi da je letelica, koja je pala na području Zagreba, napravljena u Ukrajini.

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Hrvatskoj o srušenom dronu je upoznalo iz saopštenja hrvatskih medija, koji su naveli kako sad eksperti sprovode istraživanje oko ove situacije, dakle sva pitanja oko incidenta moraju biti upućeni tim stručnjacima i Veleposlanstvu Ukrajine u Hrvatskoj jer taj dron je bio proizveden na teritoriji Ukrajine – naveli su iz ambasade za Index.hr.

Kako navode, ruske snage nemaju u naoružanju takve dronove od 1991. Odnosno od raspada Sovjetskog Saveza.

Predlažemo da se ispita kod odgovornih hrvatskih tela kako i na koji način je mogao slobodno da leti teritorijom susednih država. Usled njegovog pada, srećom, nije bilo civilnih žrtava – stanovnika Zagreba – rekli su.

Podsetimo, na Zagreb je sinoć oko 23 sata pala vojna letelica navodno korišćena u sukobu u Ukrajini, najverovatnije izviđački dron Striž Tu-141.

Kod Studentskog doma Stjepan Radić na Savi odjeknula je snažna eksplozija koja je uznemirila stanare okolnih zgrada, javili su hrvatski mediji. Prve informacije su bile da je pala neka vrsta letelice, a vatrogasci su dobili dojavu o pronađenom padobranu.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je pad letelice u Zagrebu ozbiljan incident.

On je dodao da je letelica doletela iz prostora Ukrajine.

  • Znamo kakav je objekt doleteo. Leteo je iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru leteo je manje od 7 minuta. Ovo je ozbiljan incident – rekao je predsednik.

Hrvatska kontrola letenja (HKZP) saopštila je da bespilotna letelica koja je sinoć ušla u hrvatski vazdušni prostor i pala u Zagrebu nije imala transponder pa je stoga HKZP nije detektovao sekundarnim radarima koji se koriste za nadzor vazduhoplova.

Add Comment