Š0K 0TKRIĆE! PUTIN “SAKRIO” RUSKU VOJSKU Ukrajini preti velika opasnost sa mesta sa kog se to ne očekuje

Jedno vreme je u Rusiji i Ukrajini bio aktuelan predlog o priznanju Pridnjestrovske Moldavske Republike.Transnistrija, Transdnjestrija, Transdnjestar, Transdnjestrovlje, Zadnjestrovlje zvanično Pridnjestrovska Moldavska Republika je nepriznata, faktički nezavisna država koja se otcepila od Moldavije.

Faktički je nezavisna od 2. septembra 1990. godine. Stanovništvo čini 520.700 ljudi, pretežno slovenskog, romanskog i turkijskog porekla. Službeni jezici po ustavu PMR su: moldavski (ćirilica), ruski i ukrajinski. Glavni grad je Tiraspolj sa 135.700 stanovnika.

Ovu oblast u današnjoj Moldaviji mnogi zovu “Zaboravljena država”, jer je niko u celom svetu, za sada, još nije priznao. Međutim, od kako je počeo sukob u Ukrajini, ova teritorija bi mogla predstavljati veliku prednost za samu teritoriju, jer su mnogi zaboravili takođe da na ovoj teritoriji od 1991. godine borave ruske vojne jedinice.

Ovo znači da Ukrajini u svakom trenutku, dok bude trajala ofanziva Rusije na nju, preti opasnost i sa zapadnog dela upravo sa prostora Pridnjestrovska Moldavska Republika gde je jedan deo ruske armije nastanjen.

Neko vreme je u Rusiji i Ukrajini bio aktuelan predlog o priznanju Pridnjestrovske Moldavske Republike, ali su ga vlade obe države odbacile, budući da bi to moglo dovesti do gubitka političkog uticaja koji Rusija i danas ima u Moldaviji i ujedinjenja Moldavije i Rumunije. Ukrajina i Rusija se smatraju zaslužnima za postignuto primirje između PMR i Moldavije, mada Savet Evrope na ovo područje gleda kao područje „zamrznutog konflikta“ koji bi lako opet mogao postati aktuelan.

Prema mišljenju Moldavije, postojanje PMR-a zavisi u velikoj meri od prisustva ruske vojske. Na sastanku OEBS-a u Istanbulu 1999. Rusija se obavezala povući svoje snage s tog područja. Uprkos tome, u Pridnjestrovlju i dalje boravi ruska vojska u sklopu koje se nalaze mirovne jedinice. Problem prisustva ruske vojske u Pridnjestrovlju je glavni kamen spoticanja Rusije i OEBS-a. Pridnjestrovska Moldavska Republika ne drži samo vlast na desnoj obali Dnjestra, već i u njen sastav spada i grad Bender (moldavski:Tighina) na levoj obali reke.

Add Comment