ODGOVOR NA ZAPADNE SANKCIJE Putin potpisao važan dekret , ZAPADU SE NE PIŠE DOBRO!

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret o primeni specijalnih ekonomskih mera u oblasti spoljne ekonomske delatnosti kako bi se osigurala bezbednost države.

On je naložio da se do 31. decembra uvede zabrana izvoza i uvoza iz Rusije proizvoda i sirovina čiji će spisak utvrditi vlada.Vlada ima dva dana da utvrdi taj spisak.

Rusija je saopštila da ako Zapad uvede zabranu uvoza ruske nafte, da bi ona mogla da zatvori svoj glavni gasovod Severni tok 1, koji gas doprema do Nemačke.

Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak rekao je da bi “odbijanje ruske nafte dovelo do katastrofalnih posledica po globalno tržište”, uzrokujući da se cene više nego udvostruče na 300 dolara po barelu, preneo je “BBC”.

Sjedinjene Države sa saveznicima istražuju potencijalnu zabranu kao način kažnjavanja Rusije za njenu invaziju na Ukrajinu, ali Nemačka i Holandija u ponedeljak su odbacile plan. EU dobija oko 40 odsto svog gasa i 30 odsto svoje nafte iz Rusije i nema laku zamenu ako dođe do prekida snabdevanja.

U obraćanju na ruskoj državnoj televiziji, Novak je rekao da bi bilo “nemoguće brzo pronaći zamenu za rusku naftu na evropskom tržištu”.

“Biće potrebne godine, a za evropske potrošače će i dalje biti mnogo skuplje. Na kraju krajeva, ovaj ishod će ih najviše povrediti”, rekao je on.

Ukazujući na prošlomesečnu odluku Nemačke da zamrzne sertifikaciju Severnog toka 2, novog gasovoda koji povezuje dve zemlje, on je dodao da bi embargo na naftu mogao da izazove odmazdu.

“Imamo svako pravo da donesemo odgovarajuću odluku i uvedemo embargo na pumpanje gasa kroz postojeći gasovod Severni tok 1”, rekao je on.

Add Comment