ŠTA SE TO DEŠAVA SA RUSKOM VOJSKOM U UKRAJINI? Saopštene NOVE STVARI

Britanska vojna obaveštajna služba danas je navela da ruske snage gađaju naseljena područja u Ukrajini, ali da jačina otpora na koji nailaze usporava rusko napredovanje.

„Obim i snaga ukrajinskog otpora nastavlja da iznenađuje Rusiju“, navodi britanska služba, prenosi Rojters.

Rusija „odgovara na to gađanjem naseljenih područja na više lokacija, uključujući Harkov, Černihiv i Marijupolj“, navodi se u izveštaju.

Kako se napominje, „Rusija je i prethodno koristila slične taktike u Čečeniji 1999. i Siriji 2016., kada je vršila gađanje i iz vazduha i sa zemlje“.

Zamenik ministra odbrane Belorusije navodno je podneo ostavku i tvrdi da ne može da podrži trenutnu rusku invaziju na Ukrajinu.

General-major Viktor Gulevič, koji je i načelnik Generalštaba, podneo je ostavku jer je, kako je naveo, osoblje beloruskih vojnih jedinica odbilo da učestvuje u neprijateljstvima, zbog čega vojska Belorusije ne može da kompletira ni jednu bataljonsku grupu.

Gulevič je među brojnim beloruskim zvaničnicima koji se suočavaju sa ekonomskim sankcijama britanske vlade zbog njihove bliskosti sa Vladimirom Putinom, podseća Mejl on sandej.

Optužen je za rukovođenje zajedničkim vojnim vežbama sa Rusijom i za pristanak na raspoređivanje ruskih trupa duž granice Belorusije sa Ukrajinom – što je, kako je vlada Velike Britanije tvrdila, “direktno doprinelo sposobnosti Rusije da napadne Ukrajinu“.

Add Comment