OVAJ RUSKI POTEZ JE GORI OD NUKLEARNE BOMBE Američki analitičar tvrdi da se Zapad nikada neće oporaviti

Pokušaji Rusije da zaustavi izvoz đubriva proizvedenog od strane domaćih kompanija, preti da šokira globalno tržište i da podigne cene prihrane za biljke do novih rekorda, što će dovesti do nove inflacije u cenama hrane širom sveta.

Ministarstvo industrije i trgovine pozvalo je ruske proizvođače đubriva da smanje količine za farmere zbog problema sa isporukom stranih logističkih kompanija, navodi se u saopštenju.

Zemlja koja se suočava sa sve većim međunarodnim sankcijama zbog invazije na Ukrajinu, glavni je jeftini izvoznik svih vrsta hranljivih materija za useve.

Gubitak Rusije i njenog velikog izvoza bio bi ozbiljan šok za tržište – rekao je Aleksis Maksvel, analitičar Blumbergovog zelenog tržišta, prenose mediji.

Ovaj potez Rusije dodaje još veću neizvesnost globalnom tržištu u trenutku kada farmeri u Brazilu, najvećem svetskom uvozniku đubriva, već imaju problema sa dobijanjem hranljivih materija za useve.

Južna Amerika predvodnik je u globalnom izvozu soje, kafe i šećera, tako da bi smanjena dostupnost đubriva i viši troškovi mogli da pogoršaju inflaciju hrane.

Izjava američkog senatora o Putinu podleže krivičnom gonjenju

Indeks cena đubriva u Severnoj Americi na zelenim tržištima porastao je u petak za 10 odsto, što je najviši nivo od decembra. Cene popularnog azotnog đubriva uree porasle su za još 5 procenata u Nju Orleansu ove nedelje.

Cene đubriva su već bile u porastu zbog krize prirodnog gasa u Evropi koja je primorala neke proizvođače da smanje proizvodnju ili da je, u nekim slučajevima, zatvore. Prirodni gas je ključni sastojak u pravljenju đubriva na bazi azota. Povišene tarife, ekstremni vremenski uslovi i sankcije Belorusiji, takođe doprinose rastu cena.

  • Zamena njihovih količina bi u najboljem slučaju trajala skoro pola decenije, a u nekim slučajevima bi se pokazalo gotovo nemogućim jer je Rusija veliki izvor mineralnih naslaga. Veći od svih pronađenih na nekoliko drugih globalnih lokacija – rekao je Maksvel.

Zaustavljen izvoz iz Rusije bi značio veće troškove za poljoprivrednike širom sveta, potencijalno povećanje troškova hrane kada globalne cene dostignu rekordne vrednosti, prenosi “Bloomberg”.

Add Comment