Š0K ANALIZA NEMAČKIH OBAVEŠTAJACA: Putinova moć neokrnjena, evo zašto je u Ukrajinu prvo slao mlade vojnike!

Stručnjaci nemačke Savezne obaveštajne službe (BND) i Bundesvera svakodnevno analiziraju kretanje ruskih trupa i otpor ukrajinskih oružanih snaga, a prognoze nisu najbolje.

Javna televizija ARD navodi da, prema nemačkim bezbednosnim krugovima, Moskva namerava da što pre preuzme kontrolu nad istočnom Ukrajinom, a još uvek postoje planovi da preuzme grad Kijev.

Najkrvavija faza rata možda tek dolazi, upozoravaju oni, navodeći da Putinova vojska još nije upotrebila neke od sistema naoružanja u svom arsenalu, a neke jedinice spremne na granici još nisu korišćene.

„Trenutno nema dokaza da bi ruski rat u Ukrajini ugrozio Putinovu moć i uticaj. Naprotiv, ljudi oko njega ostaju lojalni predsedniku, kažu izvori BND. Konkretni dokazi o bolesti“, navodi ARD.

Međutim, postoje dokazi da se ruski vladar poslednjih meseci sve više povlači, priča se da je pre svega čitao istorijske i ideološke spise i da je pisao i svoje rasprave. Umalo da se više nije bavio pitanjima unutrašnje i ekonomske politike.

Prema nemačkim bezbednosnim krugovima, posle sedam dana rata, gubici Rusije su svakako mnogo veći od zvaničnih podataka o oko 500 mrtvih i 1.600 ranjenih vojnika.

U ruskoj vojsci je frustracija velika, napravljene su logističke greške, a snabdevanje hranom, benzinom i municijom ne ide glatko. Prema nemačkim bezbednosnim izvorima, izveštaji o napuštenim i razočaranim vojnim licima smatraju se verodostojnim.

Zanimljivo je da su prema nemačkim obaveštajnim podacima prve talase napada uglavnom sprovodili neiskusni, mladi vojnici koji su često bili na služenju vojnog roka. Verovatno namerno. Taktika bi mogla biti da su ove jedinice čak i žrtvovane da bi se ukrajinska vojska prvobitno angažovala i iscrpila u iscrpljujućoj borbi.

Nakon toga bi bile raspoređene nove, bolje opremljene i mnogo iskusnije jedinice, posebno za postavljanje opsadnih prstenova oko gradova, a za očekivati je, navodi BND, da će na kraju biti zauzet glavni grad Kijev.

Teško je predvideti kada će se to dogoditi. Tome bi mogla da prethodi dugotrajna vojna opsada i opsada grada, sa katastrofalnim posledicama po stanovništvo i kolapsom u snabdevanju pijaćom vodom, hranom i strujom.

Add Comment