EVR0PA U РANIČNOM STRAНU ČEKA PUTINOVU 0DLUKU Ruѕija ide na totalni?

Nije bez razloga što su zemlje EU i Velika Britanija odbile da nametnu ekonomska ograničenja na isporuku ruskog prirodnog gasa.

Ova odluka se objašnjava velikom zavisnošću Evrope od ove vrste energenata.Igor Juškov, poznati stručnjak u oblasti energetske bezbednosti na Finansijskom univerzitetu pri Vladi Ruske Federacije, došao je do ovog zaključka nakon analize situacije na međunarodnom energetskom tržištu.

Juškov je detaljno govorio o poziciji Evrope, a takođe je objasnio zašto su zemlje EU panično počele da kupuju ruski gas, uprkos naglom povećanju njegove cene.

Igor Juškov je pre svega skrenuo pažnju na to da je Evropa, uvodeći sankcije Rusiji, odbila da ograniči isporuku ruskog prirodnog gasa.

Ovakvo ponašanje se objašnjava činjenicom da zemlje, uprkos naglim skokovima cena, i dalje zavise od energetskih resursa. Panično insistiranje primorava kompanije iz EU da otkupe sve zalihe.

Ekspert je primetio da je Evropa s razlogom počela panično da kupuje ruski gas. Zemlje EU strahuju da bi Moskva na politiku sankcija Brisela mogla da odgovori posebnim kontramerama, koje podrazumevaju prekid tranzita prirodnog gasa.

Ovakvo ponašanje se objašnjava i činjenicom da su sva evropska skladišta napunjena gasom samo za četvrtinu potrebnih količina, zbog čega će se potrošači u bliskoj budućnosti suočiti sa ozbiljnim problemima.

„Evropljani su veoma zavisni od ruskog gasa i ne žele da ga se dobrovoljno odreknu. Pre se plaše da će Rusija sama prekinuti isporuke gasa, jer vidimo da ulozi u sukobu rastu. Osim toga, pokušavaju da upumpaju gas u skladišta u slučaju da prestane snabdevanje“, objasnio je Juškov.

Specijalista je takođe primetio da su količine gasa koje kupuju evropske kompanije dramatično porasle.

Brisel se zaista uplašio efikasnog i oštrog odgovora Moskve, po kome bi Evropa mogla da ostane bez prirodnog gasa, suočena sa nestašicom sirovina i naglim rastom cena.

Takva odluka bi bila totalni udar na privredu i građane EU.Rusija još nije objavila svoje planove, vršeći psihološki pritisak na međunarodno energetsko tržište.

Add Comment