PUTIN NAREDIO, OVAJ UKRAJINAC NE SME POBEĆI: Ruski obaveštajci jure čoveka odgovornog za rat u Donbasu!

Ruskim trupama, a posebno obaveštajcima, naređeno je da pokušaju da spreče beg iz Ukrajine bivšeg sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost zemlje (NSDC) Aleksandra Turčinova .

Navodi se da će mu biti suđeno za ratne zločine i pokretanje rata u Donbasu.

U novembru je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da Turčinova smatra jednim od odgovornih za gubitak Krima , dodajući da je to njegovo mišljenje.

Turčinov, šef partije Evropska solidarnost, bio je vršilac dužnosti predsednika Ukrajine od februara do juna 2014, a zatim je do 2019. bio sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. U statusu v.d U aprilu 2014. kao šef države naredio je početak “antiterorističke operacije” u Donbasu.

Turčinov je kasnije izjavio da je, posebno, u martu 2014. naredio ukrajinskoj vojsci da upotrebi oružje na Krimu, ali ga oni nisu poslušali, a takođe je rekao da je namerno naredio bombardovanje aerodroma u Donjecku .

Rusija je 24. februara pokrenula vojnu specijalnu operaciju za zaštitu Donbasa. Predsednik Vladimir Putin je rekao da je to urađeno na zahtev Donjecke i Luganske Narodne Republike. Prema njegovim rečima, svrha operacije je demilitarizacija Ukrajine i trupama je naređeno da eliminišu samo vojnu infrastrukturu.

Add Comment