KOJI BROJ VIDITE NA SLICI? Optička iluzija ZALUDELA svet, gledaju u istu SLIKU, a vide drugačije STVARI!

Jedna optička iluzija u zadnje vreme je postala viralna na društvenim mrežama jer zbunjeni korisnici, gledajući u istu sliku, vide drugačije stvari.

Naime, jedan tviteraš objavio je sliku crno-belog kruga sa “hipnotičkom” cik-cak šemom u kojem se naziru cifre. Na prvi pogled vidi se broj 528 u sredini, ali onda sa leve i desne strane šare koja izgleda kao da se pomera počinju da se pojavljuju druge cifre. Tačan odgovor je 3452839.

– Da li vidite broj? Ako vidite, koji je to broj? – upitao je autor posta sa iluzijom.

Usledila je bujica različitih odgovora i na stotine komentara. neki vide 15283, neki tačan broj 3452839, ali to nije sve.

– 45 283…i u čemu je problem? Da zakažem pregled kod lekara? – upitao je neko zbunjen kako uopšte drugi ljudi ne vide isti taj broj.

– 1528? Šta se dešava ovde? – pisalo je u jednom od komentara.

Jedan korisnik Ttera se zabrinuo za svoj vid jer je video samo 528, a drugi kaže da je dodatne cifre primetio tek kada je pročitao šta drugi pišu.

– Mogu da vidim 45283, pošto gledam u druge odgovore, drugi vide dve druge cifre. Vidim da postoje cifre, ali ne mogu da ih razaznam – napisao je neko.

Čini se da je optička iluzija mera tzv. kontrastne osetljivosti ljudskog oka. To je sposobnost da se napravi razlika između objekta i pozadine iza njega. Ona je različita od oštrine vida, koja je mera koliko jano vidimo stvari na različitim udaljenostima.

Test kontrastne osetljivosti meri koliko dobro osoba može da uoči razliku između svetla i tame, a za njega se koristi grafikon na kom znakovi postepeno blede iz crne u sivu. Inače slabija kontrastna osetljivost može da bude i znak da postoje neke promene na oku, pa čak i da ukažu na pojavu katarakte.

Add Comment