ОVA IMENA SU ZABRANJENA U SRBIJI! Nikako nemojte da ih dajete deci, država ОDMAH reaguje!

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

 TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA: 

Gotovo smo sigurni da niste znali da vašem detetu ne možete dati baš svako ime koje poželite.

Još od malih nogu razmišljamo kako ćemo nazvati naše ćerke i sinove, a zanimljiva činjenica je da u Srbiji postoje imena koja su zabranjena.

Pre nego što planirate proširenje porodice ili ako vam je dete već na putu, važno je da znate da po članu 343 Porodičnog Zakona Srbije, postoji lista imena koja su zabranjena u našoj državi.

Roditelji imaju pravo da slobodno izaberu ime deteta, ali ne mogu odrediti pogrdno ime, ime kojim se vređa moral ili ime koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine.

Ako roditelji ne odustanu od namere da detetu odrede pogrdno ime, ime kojim se vređa moral ili je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine, matičar će dostaviti predmet, sa svim spisima, nadležnom organu starateljstva na odluku.

Takođe, zabranjena imena postoje i u drugim državama.

U Francuskoj je zabranjeno ime Princ Vilijam, u Nemačkoj Osama bin Laden i Adolf Hitler, u Švedskoj Elvis i Metalika, a u Meksiku Rambo i Betmen.

U Portugalu nije dozvoljeno koristiti imena koja nisu u skladu sa njom kao što su Viking, Džimi, Rijana i Sajonara. U Saudisjkoj Arabiji na listi zabranjenih imena se nalaze Alis, Maja i Abdul Naser.

Add Comment