SVI GA PAMTE PO MARATONCIMA, A RETKI ZNAJU DA JE BAŠ ONA NJEGOVA ĆERKA

Rođen je u Beogradu gde je i peminuo u 80. godini života. Nakon što je upisao pravo, shvatio je da je gluma njegov poziv te je upisao Muzičku akademiju, Odsek za pozorišnu umetnost.

Beogradsko dramsko pozorište pamti da je Mića Tomić bio njegov član, pamti ga i Atelje 212 u kojem je, takođe, igrao.

Uloge u filmovima Tri, Neprijatelj, Buđenje pacova bile su prekretnica u njegovoj karijeri. A Mića je igrao u najrazličitijim televizijskim i filmskim formama. Pomenućemo neke naslove, Na slovo na slovo, Lajanje na zvezde, Kamiondžije, Maratonci trče počasni krug.

Fantastičan glumac bio je u braku sa glumicom Marijom Milutinović (1935 – 2006). Ljubav prema glumi i talenat bile su neke od spona koje su ih povezivale, za sve ostalo bila je kriva ljubav kao takva.

Beograđanka Marija koja je igrala od 1961. do 1982. bila je gđa Domaćinski u filmu “Na rubu pameti”, Rezeta u filmu “Ne igraj se ljubavlju”. Dvoje umetnika dobili su ćerku Milicu Tomić i sina Miodraga.Milica se rodila 1960. u Beogradu.

Talenat je “brusila” prvo obrazovanjem. A njeno školovanje je ovako izgledalo: 1994. godine stekla je master diplomu slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Školovala se u San Antoniju, Berlinu i na Stanford univerzitetu.

Stala je na čelo na Univerzitetu tehnologije u Gracu, a onda je postala i profesor Trondhejma likovne akademije u Norveškoj. Za njeno obrazovanje u Beogradu bitan je i ovaj podatak: generacija Milice Tomić obrazovala se u trenutku kada je konceptualna umetnost bila u začetku.

A razvoj umetnosti u svetu i kod nas išao je drugačijim tokovima, u velikoj meri zbog politike. I Milica je to znala.

Milica je kroz svoja dela ispitivala različite društvene pojave, kakav je bio turbo folk. A izuzetnu pažnju poklanjala je ličnom i kolektivnom indentitetu (primer, njen video rad “Ja Milica Tomić” u kojem je na 64 jezika izgovorila svoje ime). Njen društveni i politički angažman kroz umetnost bitan je deo njenog opusa koji obuhvata i fotografiju, video, instalaciju, diskurzivnu i obrazovnu umetnost.

Add Comment