TAJNA NOVAKOVOG JAKOG IMUNITETA KRIJE SE U 1 RECEPTU! Čim otvori oči, odmah se hvata za to!

Celer je povrće poznato je još od davnina. Pronađeno je u Tutankamonovoj piramidi koja datira iz 1323. godine pre nove ere. Korišćen je u antičkoj Grčkoj, a spominje se čak i u Homerovoj Ilijadi i Odiseji. Sadrži veoma malo zasićenih masti i holesterola. U ishrani se koristi koren, stabljika i list.

Sok od celera stekao je planetarnu popularnost tek poslednje dve godina, kada je ovaj hladno ceđeni zeleni napitak specifičnog ukusa i mirisa označen kao „tečni lek“.

Neizostavan je deo supa, salata, čorbi i variva, a sušeno seme celera upotrebljava se kao poseban začin. Ipak sok od celera stekao je planetarnu popularnost tek poslednje dve godina, kada je ovaj hladno ceđeni zeleni napitak specifičnog ukusa i mirisa označen kao „tečni lek“. Sama biljka i njeno seme sadrži jedinjenja koje nutricionisti nazivaju fitonutrijentima. Ona imaju snažna antioksidantna i protivupalna svojstva, za koja su zaslužni apigenin i luteolin.

Vitamin K, dobijen iz biljaka kakav je celer, jedan od najefikasnijih u zaštiti od osteoporoze i preloma ili napuknuća kostiju. Ovaj vitamin omogućava taloženje kalcijuma u kostima i sprečava stvaranje osteoklasta, odnosno stanica koje razgrađuju kosti.

Najbolji teniser na svetu nedavno je podelio jednu od tajni njegovog jakog imuniteta. Naime, ovaj vrhunski sportista svakog dana, odmah po buđenju konzumira malo tople mineralne vode sa limunom i limetom. Potom od zelenih stabljika celera, u sokovniku za hladno ceđenje, priprema sveže ceđeni sok od celera.

  • Ovaj sok je pun minerala, soli i još neotkrivenih elementa koji čiste vašu jetru. Čini čuda, kako za mene i moju ženu, tako i za našu decu. Doduše, oni ga ne uzimaju čistog, već s dodatkom soka od krastavca ili jabuke – otkrio je Novak Đoković sa svojim pratiocima na društvenim mrežama ističući da smatra da je upravo ovaj sok ključ njegovog jakog zdravlja.

Smanjuje rizik od nastanka Alchajmerove bolesti.Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da osobe koje piju sok od stabljike celera barem tri puta nedeljno imaju 76 odsto manji rizik od nastanka Alchajmerove bolesti. Naime, ova biljka bogata je luteolinom, flavonoidom koji proizvodi prirodno protivupalno dejstvo koje sprečava bolesti mozga, poboljšava njegove kognitivne funkcije i štiti i pospešuje pamćenje.

Add Comment