JEDNA LISTA IZ DRUGOG PLANA ULAZI U PARLAMENT! Najnovije istraživanje: SNS na 55,6 odsto, a evo ko još PRELAZI CENZUS!

Da se izbori održavaju u nedelju, Srpska napredna stranka osvojila bi 55,6 odsto glasova, pokazuje poslednje redovno mesečno istraživanje agencije „Faktor plus“. Cenzus bi prešlo još pet ili šest izbornih lista
U januarskom istraživanju procenti su se neznatno promenili u odnosu na decembarsko, što je, prema rečima izvršnog direktora agencije „Faktor plus“ Vladimira Pejića, normalno i očekivano dva meseca pre izbora.

Pored naprednjaka, trenutno najjači rejting ima koalicija Stranka slobode i pravde – Narodna stranka – Demokratska stranka – Pokret slobodnih građana, koja bi osvojila 13,3 odsto glasova, a sledi je Socijalistička partija Srbije sa 9,2 odsto. “Zeleni” su na 7,5 odsto, koalicija NADA na 4 odsto, a malo iznenađenje predstavlja lista “Srpska stranka Zavetnici” koja bi po ovom istraživanju prešla cenzus sa 3,6 odsto.

  • Polako se pravi konačna slika, ima manjih pomeranja, zauzimaju se pozicije. SNS ima težak zadatak da brani 55,6 odsto i na to će koncentrisati sve snage. Videćemo i ko će još ići s njima u koaliciji – navodi Pejić.

Kaže da je logična odluka da naprednjaci i socijalisti ne idu na izbore na zajedničkoj listi.

  • Socijalistička partija Srbije bolje stoji u Srbiji nego u Beogradu. Kada bi se udružili, rezultat bi bio veoma sličan prostom zbiru glasova te dve stranke. SPS ima svoje birače, imaju identitet i ne treba da brinu da će njihova podrška Vučiću kao predsedničkom kandidatu da utiče na rezultat njihove liste na parlamentarnim izborima. Oni koji su sa SPS-a prešli na SNS, to su odavno uradili – objašnjava Pejić.

Još četiri liste prelaze cenzus?Grupacija okupljena oko Đilasove SSP i Jeremićeve Narodne stranke osvojila bi oko 13,3 odsto glasova.

  • Kada su obnarodovali koaliciju, dogodili su se ekološki protesti, pa su oni ostali u drugom planu, to im s marketinške strane nije išlo naruku. I sada kada je trebalo da snažno izađu s predsedničkim kandidatom koji treba da bude tačka ujedinjenja i da ih osnaži, dogodilo se suprotno, pregovarali su dugo, izlazili u javnost sa različitim porukama, što je apsurd – ističe Pejić.

Među onima koji bi u nedelju takođe prešli cenzus su i koalicija NADA sa četiri odsto podrške, iako su poslednja dešavanja unutar Pokreta obnove kraljevine Srbije zbunila glasače, Zavetnici su sa 3,6 odsto, koalicija Dosta je bilo – Zdrava Srbija na oko tri procenta, a tu je i neka od ekoloških opcija.

  • Koalicija NADA, DSS i POKS, beleži mali pad, jer verovatno birači žele da vide šta će se dogoditi budući da se u POKSU događaju velike podele. Zavetnici su zabeležili skok i dosta dobro stoje. Kada je reč o zelenim opcijama, njihov potencijal može da ide i do 10 procenata, ostaje im samo da izgrade identitet i da građani koji glasaju mogu da ih prepoznaju – ističe Vladimir Pejić.

Direktor „Faktora plus“ kaže da Dosta je bilo Saše Radulovića stagnira nakon jenjavanja priče o vakcinama.

  • Njihovo udruživanje sa Stamatovićem daće prost zbir – ističe on.

Ovo istraživanje je rađeno od 22. do 27. januara na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije. Obuhvatilo je 1.100 ispitanika, a rađeno je telefonski.

Sigurno izlazi samo polovinaKada je reč o izlaznosti građana na aprilske izbore i taj procenat je skočio, što je po Pejićevim rečima uobičajeno i očekivano u ovom periodu pre kampanje.Tačno 51 procenat građana se izjasnio da će izaći na izbore, 33 odsto da neće, dok 16 procenata ne zna, odnosno nema stav – kaže Pejić.

Add Comment