ŠTA SE TO DEŠAVA SA KINESKOM ROBOM? Da li ste i vi primetili DA NEŠTO NIJE U REDU

Proizvodi koji u Srbiju dolaze iz Kine su u poslednjih godinu dana poskupeli i preko 50 odsto.Osnovni razlog poskupljenju robe iz Kine je neprestani rast cena transporta brodskog transporta kontejnera sa robom koji je u odnosu na period pre pandemije i tri puta skuplji.Prema podacima sajta Freightos koji putem svog FBX (Freightos Baltic Index) indeksa prati kretanje cena transporta robe prekookeanskim brodovima, trenutna prosečna cena za prenos jednog kontejnera je 9.680 dolara.

Poređenja radi, prema podacima istog sajta, cena transporta pre godinu dana bila je 4.204 dolara. Niz logističkih poremećaja i zagušenja doveo je do globalne nestašice kontejnera za transport. Usled te nestašice došlo je do skoka cena i kašnjenja u isporukama koje pogađaju sve, a sa svakom pojavom novog soja ova kašnjenja bi se dodatno zaoštravala te bi cene dodatno rasle.

Sve to se direktno preslikava na cene robe u kineskim radnjama širom Srbije, u kojima smo svi navikli da su cene nešto niže. Kako “Blic” saznaje iz razgovora sa zaposlenima i kupcima u tim radnjama, garderoba, igračke, staklene čaše, tanjiri i sva ostala roba je drastično poskupela.

Roba skuplja 30 odsto i višeCene u kineskim radnjama u Beogradu su drastično veće nego pre par godina. Najmanje poskupljenje u ovim radnjama je 30 odsto, ali u nemalom broju slučajeva cene su sada u odnosu na prošlu godinu dvostruko veće. Ova poskupljenja tiču se apsolutno sve robe u radnjama, bez izuzetaka, od igračaka, odeće, obuće, bižuterije, escajga, čaša, tanjira…

“Cene odeće u kineskim radnjama su osetno više nego ranije, evo ovaj ovde prsluk koji sam danas kupio me je izašao 1.600 dinara. Potpuno isto kao da sam ušao u neki butik na Bulevaru. Više ne vidim benefit kupovine u ovim radnjama, nisu ni blizu jeftine kao pre“, priča za “Blic” kupac u jednoj radnji.

Kako kaže L. M, prodavac u istoj radnji, cene su generalno podigli 30 odsto.Sve zavisi od velikih dobavljača. Mi smo cene u poređenju sa prošlom godinom u proseku podigli 30 odsto. Ako je majica koštala 450 dinara, ona je danas 600. Igračka koja je pre godinu dana koštala 800-900 dinara danas košta oko 1.200. Nije isključeno da će cene nastaviti da rastu“, objašnjava on za Blic.

Prodavačica u drugoj radnji istakla je da su u radnji u kojoj ona radi najviše poskupele staklene čaše i tanjiri.”Kod nas su najviše poskupele čaše i tanjiri. Na primer, set od 6 čaša se nekada prodavao za 500-600 dinara, a danas je na prodaju za 1.200. Isto tako i tanjiri, ako su se pre više od godinu dana prodavali po komadu za 100 dinara, danas im je cena 80 odsto veća“, priča ona za Blic pokazujući na istaknutu cenu od 180 dinara na jednom od tanjira.

Transport ka Evropi skuplji od prosekaKao što je već istaknuto prosečna cena transporta jednog kontejnera po svetu je 9.680 dolara. Ipak, ako pogledamo cene transporta iz Kine ka Mediteranu ili ka Severnoj Evropi, cene transporta jednog kontejnera su još veće. Prema FBX trenutno košta između 14.100 i oko 14.500 dolara da prevezete brodom jedan kontejner robe.

Loading...

Add Comment