ZARAŽENI OMIKRONOM SU IMALI SAMO 1 OBIČAN SIMPTOM! Dobro obratite pažnju

Novi simptomi omikrona javljaju se u ušima, a evo kako da znate da li je reč o virusu.Omikron hara planetom, a prema procena stručnjaka pik ovog talasa nas očekuje tek sredinom februara. Situacija je zabrinjavajuća, na dnevnom nivou beležimo bezmalo 20.000 novozaraženih, ali utehu donekle pruža činjenica da je ova nova mutacija manje opasna od prethodne – delte, koja je izazivala ozbiljnije kliničke slike. Novija studija sugeriše i da postoji mogućnost da se smrtnost od zaraze koronom predvidi “običnim” testom iz krvi, ali ovo je još uvek u domenu istraživanja.

Omikron donekle ima i različite simptome od delte, odnosno oni koji se prvi ispoljavaju su sličniji prehladi. Dok se kod delta zaraza manifestovala najčešće pojavom kašlja, visoke temperature i gubitkom čula ukusa i mirisa, glavni simptomi omikrona su suvo i bolno grlo, promuklost, kao i curenje nosa, bolovi u mišićima, a uočeno je i da je veliki broj pacijenata imao konjuktivitis.

Naučnici su izdvojili još jedan neobičan simptom infekcije omikronom, a ispoljava se u uhu. Bol u uhu je počeo da se javlja sve češće kod zaraženih ovim sojem, a naučnici su primetili i da je uobičajen kod vakcinisanih i na neki način je predznak blažeg toka bolesti.

Napominju i da, iako se smatra manje opasnom mutacijom, omikron i te kako može da stvori ozbiljne probleme kod obolelih, a izdvajaju da “gore prolaze” oni koji nisu imunizovani protiv korone. Za razliku od delte, omikron manje napada pluća, a evo kako to objašnjava stručnjak za zarazne bolesti UCSF-a, dr Piter Čin-Hong.

Najveća koncetracija omikrona se nalazi bliže nosu i ustima, pa se tako lakše i izbacuje”, objašnjava i zašto simptomi bolesti brže prolaze u ovom slučaju.”Ispoljava se više kao spoljna infekcija jer pluća nisu zahvaćena, a samim tim i nema groznice i bolesti celog tela. Curenje nosa, zapušenost, bol u uhu su znak da omikron u gornjim delovima izaziva probleme”, kaže stručnjak.

Naučnici sa Univerziteta Stenford izvršili su testove na modelu unutrašnjeg uha izloženom kovidu, kako bi videli kako virus utiče na sistem. Oni su primetili da virus može da izazove simptome oboljenja unutrašnjeg uha, a koje ljudi najčešće ne povezuju sa koronom.”Ako primetite gubitak sluha ili vrtoglavicu ili zujanje u ušima, nemojte da ignorišete ove simptome. Najbolje je da se testirate. Imali smo pacijente kojima je gubitak sluha bio jedini znak kovida”, objasnila je dr Konstantina Stanković.

Add Comment