MISTERIJA MATEJEVOG TELEFONA: Oglasio se SUDSKI VEŠTAK otkrio JAKO VAŽNU STVAR, OVO SE NIJE ZNALO

Bazne stanice potvrdile su da je mobilni telefon 27-godišnjeg Splićanina poslednji put registrovan u blizini restorana na šetalištu uz Savu. Nakon toga gubi mu se trag.Mobilni telefon Mateja Periša, nestalog Splićanina za kojim se već 11 dana traga u Beogradu, isključen je i nije pronađen od noći kada je nestao. Prema najnovijim podacima koji su se pojavili u medijima, bazne stanice potvrdile su da je telefon ovog mladića posljednji put registrovan u blizini restorana na šetalištu uz Savu i da je posle toga nema nikakvih tragova od njega.

Šta se sve može saznati od operatera i s baznih stanica, objasnio je Đuro Lubura, telekomunikacijski stručnjak i stalni sudski veštak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja za hrvatski Večernji list.Mobilni u slučajevima potrage za nestalom osobom može biti izvanredno pomoćno sredstvo, posebno ako država ima implementiran Advanced Mobile Location (AML) sastav i ako telefon nije ugašen. Srbija za razliku od Hrvatske nema AML koji hitnim službama u slučaju potrage za nestalom osobom omogućuje precizno lociranje mobilnog aparata, a čini se i da je mobilni nestalog mladića u trenutku pokretanja potrage već bio isključen – pojašnjava Lubura za Večernji list.

AML sastav, dakle, ne bi pomogao i da ga Srbija ima jer je telefon nestalog mladića, prema trenutno dostupnim informacijama, bio isključen u trenutku pokretanja potrage. Međutim, Lubura ukazuje da se i bez tog sastava i s ugašenim telefonom može doći do značajnih informacija.

I u takvim situacijama policija može dobiti informacije o tome s kim je nestala osoba razmenila poziv ili SMS, te približno kojim lokacijama se kretala na temelju baznih stanica na koje je telefon bio spojen. Ti su podaci spremljeni u bazama lokalnog telekom operatora, nezavisno o tome što je nestali mladić u mobilnom imao SIM karticu hrvatskog operatora i što mobilni nije pronađen – kaže telekomunikacijski stručnjak.

Odgovarajući na pitanje koliko su podaci s baznih stanica precizni, Lubura je istakao da je preciznost lociranja veća u gusto naseljenim područjima jer ima puno više baznih stanica s manjim područjem pokrivanja.Kombinujući te podatke i informacije prikupljene s videonadzornih sastava moguće je dosta dobro rekonstruirati kretanje nestale osobe. Na temelju podataka mobilne mreže može se znati i gdje je zadnji put telefon bio aktivan, ali i informacija da li je bio ugašen ili je samo nestao s mreže. Kad telefon ugasite on mobilnoj mreži pošalje taj podatak, a u slučaju uništenja ili upadanja u vodu on samo prestane komunicirati s mobilnom mrežom – objašnjava Lubura.

Osvrćući se na tvrdnje Matejevih prijatelja da mu je mobilni neposredno pre nestanka bio napunjen sa 75% baterije, dodao je da na mobilnoj mreži mora biti zabeleženo ako ga je sam isključio.Ako takve informacije nema, prema mojem mišljenju mobilni je uništen ili je upao u vodu. Bez obzira što je Matej imao Samsung A21 telefon koji određeno vreme vodootporan do manje dubine, ukoliko je upao u vodu nestao bi s mreže jer se radijske frekvencije mobilnih mreža ne mogu rasprostirati kroz vodu i komunikacija mreže s telefonom bi bila nemoguća čak i kad bi telefon neko vreme radio – zaključuje Lubura.

Add Comment