EVO OD ČEGA JE UMR0 IVAN TASOVAC, Š0K!

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac peminuo je večeras, iznenada, u 55. godini.Ništa ranije tokom dana nije ukazivalo da će kraj biti trgičan. Tasovac je imao uobičajen dan, ni po čemu drugačiji od mnogih prethodnih. Sa prijateljima je igrao basket, što je često radio, s obzirom na njegovu ljubav prema košarci.Sve je bilo u redu, osećao se dobro, ali kada se vratio kući, iznenada mu je pozlilo. Reagovala je Hitna pomoć, pokušana je reanimacija, ali nažalost, Tasovcu nije bilo spasa.Pretpostavlja se da ga je srce izdalo.

Tasovac je diplomirao klavir na Konzervatorijumu “Petar Iljič Čajkovski” u Moskvi u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. Bio je direktor Beogradske filharmonije od 23. marta 2001-2013. godine. Početkom 2014. na konkursu za novog direktora jednoglasno je izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju.

Tasovac u dvanaestoj godini debituje sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji. Član je žirija međunarodnih konkursa, vodio je majstorske kurseve pijanizma u Italiji, Rusiji i bivšoj Jugoslaviji.

Dobitnik je nagrada “Disrupton” za 2004. godinu, koju dodeljuje predstavništvo advertajzing mreže TBWA onima koji rade drugačije od uobičajenog, menjaju pravila i razbijaju ustaljene kanone; dobitnik je povelje “Budi dobar i pokaži to drugima” koju dodeljuje Poslovna škola za odnose se javnošću za u periodu jul-decembar 2004. godine i dobitnik je godišnje nagrade za 2005. godinu, koju dodeljuje “Samsung”. Dobitnik je nagrade „Doprinos godine Evropi 2009.” . Nedeljnik „Vreme“ izabrao ga je za ličnost 2011. godine.

Add Comment