DA LI STE SE NEKAD ZAPITALI ŠTA ZNAČI ONAJ IZNENADNI TRZAJ PRE NEGO ŠTO ZASPITE? Nije baš BEZAZLENO kao što mislite

Ova pojava se u stručnoj literaturi naziva – hipnotički trzaj, a radi o reakciji tela na ulazak u san – trzne se i razbudi nas pre nego što čvrsto zaspimo.

  • Hipnotički trzaj je kratki i iznenadni trzaj koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna. Tokom uspavljivanja mišići u telu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad pa pokreće kontrakciju mišića – objasnila je Ellen Wermter, certifikovana medicinska sestra i glasnogovornica organizacije ‘Better Sleep Council’.

Kaže kako to može biti slučajno i događa se bez razloga, a ponekad se radi o nekim činiocima koji povećavaju verovatnost od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vežbi i kod uzimanja određenih lekova.

Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu se pogoršati umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa poput unosa kofeina i sličnog – pojasnio je Alex Dimitriu, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja.

Dodao je da razloga za brigu nema, ali ako se prečesto ponavljaju i remete vam san, tada možda nije loše posavetovati se sa lekarom.

Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj sa kratkotrajnim prestankom disanja tokom sna.

  • Kada su dišni putevi blokirani i nivo kiseonika u krvi padne, mozak šalje signal upozorenja telu i budi ga trzanjem – kaže Ellen Wermter.

Napominje kako ne postoji način da se trzanje ne događa, no pomaže redovni odlazak na spavanje u tihom i prijatnom okruženju. Takođe, pomoći će i opuštanje od stresa pre spavanja, kao i izbegavanje hrane i pića koji stimuliraju budnost, poput kave ili čokolade, prenosi HuffPost.

Postoje i teorije da je hipnotički trzaj ostatak evolucije kada je naše telo moralo biti sigurno da je u okruženju sve u redu i opasnosti nema.To bi mogao biti trzaj koji je poslužio i našim precima da se razbude i ponovno pre spavanja provere je li sve sigurno te da osiguraju stabilan položaj tela prie spavanja, posebno ako su spavali na drvetu – smatra Jason Ellis, profesor na Sveučilištu Northumbria.

Loading...

Add Comment