STEVANOVIĆ DAO “ROK” KORONI: Otkrio je kada bismo mogli da dođemo u stanje OD PRE EPIDEMIJE!

Zaposleni u KBC “Dr Dragiša Mišović” proveli su više od 400 dana u crvenoj zoni. Anesteziolog Predrag Stevanović kaže da je to bio film koji svi jedva čekaju da zaborave, ali i iskustvo koje treba da nam pomogne da budemo spremni za slične situacije u budućnosti.Ova epidemija je pokazala da su isplivale neke druge vrednosti od onih koje je materijalni svet decenijama unazad locirao u centar.

“Kada se suočite sa ovakvom katastrofom nije bitno da li vozite skupa ili jeftina kola. Ovde su značajnije druge stvari, pre svega zajedništvo, solidarnist i zajedništvo bez koje ne možete da se borite sa ovakvim problemima. I svakako porodica koja vam daje najviše snage da sve ovo izdržite”, tvrdi Stevanović.Tokom 400 dana rada u kovid sistemu svi u bolnici “Dragiša Mišović” radili su kao jedan.

“Svi smo jurišali napred i niko nije zaostajao. Verovao sam, i ispalo je tako, da će najveći fizički napor izneti kolege srednje generacije, a mi smo svojim iskustvom pomogli da se njihova snaga ne raspe i izdržimo 400 dana”, objasnio je Stevanović.Za iskustvo kroz koje su prošli, doktor Stevanović kaže da je film koji su svi želeli da što pre zaborave.”To je doživljaj koji morate negde da potisnete u sebi, inače ćete da imate mentalne probleme”, smatra Stevanović.

Na kraju, doktor Stevanović veruje da se najgori scenario više neće ponoviti, kao i da ovo što se sada dešava daje nadu i optimizam, ali apeluje da se što više ljudi vakciniše i da se poštuju osnovne epidemiološke mere kao što je nošenje maske i držanje distance.”Trebaće još godinu dana pa možda i dve da dođemo u stanje od pre epidemije, ali sada je ta svetlost na vidiku”, rekao je za RTS anesteziolog Predrag Stevanović.

Add Comment