ČUVENI SRPSKI VOJNI LEKAR UPOZORAVA: Pogrešno PIJEMO VODU, zbog toga su ljudi DEBELI!

Gastroenterolog prof. dr Radoje Doder pričao je na Prvoj o problemima usled teže ishrane posle praznika.Nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga već je rekla šta je najopasnije na prazničnoj trpezi i posle Uskrsa, a sada je prof. dr Doder kazao da grešimo i kada pijemo vodu, zbog čega imamo probleme s varenjem i višak kilograma!Kako da izbegnemo prejedanje i odolimo svim specijalitetima, da ne bismo pretovarili stomak?Hrana je potreba čoveka zbog egzistencije, a praznici znače bogatu trpezu, to je povod za uživanje sa porodicom i prijateljima. Ali moramo voditi računa o meri, to je osnov svega. Tri stvari su ključne – piće, izbor i količina namirnica”, rekao je on.

Kako da izbegnemo prejedanje i odolimo svim specijalitetima, da ne bismo pretovarili stomak?Hrana je potreba čoveka zbog egzistencije, a praznici znače bogatu trpezu, to je povod za uživanje sa porodicom i prijateljima. Ali moramo voditi računa o meri, to je osnov svega. Tri stvari su ključne – piće, izbor i količina namirnica”, rekao je on.Pravilno je, rekao je prof. dr Doder, popiti vodu pre obroka.Želudac se onda malo ispuni i manji je apetit, tako je najzdravije piti vodu. Šest do osam čaša uneti dnevno, a najbolje je pre obroka. Tečnost ispunjava želudac, zato se i supa jede prva tokom većeg obroka, da bi olakšala varenje”, rekao je on.

Ali zašto baš pre obroka?Ako vodu pijete tokom ili posle obroka, unećete količinu hrane koja je nepotrebna. Usporiće varenje zasigurno”, rekao je on.Prof. dr Doder je kazao da praznici prave problem i zbog višečasovnog sedenja uz razgovor, piće i hranu. To jeste sastavni deo slavlja ali ne prija želucu!Može se napraviti plan, on mora postojati od početka. Servirajte dosta povrća, pazite koliko sedite za samim stolom, ne treba sedeti satima. Nećemo jesti na brzinu, jeste praznik i svečana prilika, ali moramo imati odnos prema obroku. Kada se naređaju praznici, neuobičajeno dugo traju, i sve je to teško za stomak”, rekao je on.Pročitajte i koliko možemo da se ugojimo posle praznika i šta garantovano rešava nadutost i gasove!

Loading...

Add Comment