NEOČEKIVANA PROMENA NA TRŽIŠTU! Ovo su nove cene mesa u Srbiji!

Ferenc Major, doktor agroekonomije i predsednik Udruženja odgajivača svinja u Bačkoj Topoli, navodi da se cena kilograma žive vage prasića kreće između 120 i 130 dinara.Povoljnija i rentabilnija cena za uzgoj svinja bi bila od 140 do 160 dinara. Danas je ulazna kalkulativna cena žive vage u klanicama oko 150 i 160 dinara. Trgovinska marža je ipak velika između sitnih proizvođača i prerađivača svinjskog mesa – kaže dr Major.

Kako objašnjava, dok je kilogram junećeg buta do pre par meseci dostizao 800 dinara, sada može da se nađe čak i za 700, a svinjetina je sa 500 dinara za kilo buta pala na 440 do 460, dok se na akciji može naći i za 370 dinara.Najdrastičnija promena cene jeste kod jagnjadi, čija je sadašnja cena od 240 dinara za kilogram žive vage. Prema rečima poljoprivrednika Gorana Tomića, ovo je „najniža cena u istoriji stočarstva“.

Jagnjad su ove godine najjeftinija. Na cenu je dodatno uticala pandemija koronavirusa, ali ukoliko se ne popravi stanje na tržištu, može doći do pada broja ovaca. Poslednjih godina je došlo i do male hiperprodukcije jagnjećeg mesa, što je dodatno uticalo na pad cene – rekao je Tomić.Podsetimo, cena svinjskog mesa pala je širom Evrope još u junu prošle godine. Korona kriza odrazila se i na ovo tržište, a posebno na zarazu radnika u najvećim nemačkim i holandskim klanicama, usled čega je i najveći kupac Kina prekinula da uvozi meso iz ovih zemalja.Stočari se boje još većeg padaProcene stručnjaka su da bi pad cena u narednom periodu mogao da bude daleko veći. Stočari trpe i zbog pandemije jer se tržišta dosta zatvaraju i mnoge zemlje ograničavaju promet i kupovinu. Nadaju se pak da do toga neće doći.

Add Comment