UROLOG JE REKAO VAŽNU STVAR O VAKCINI: Objasnio je KO NE BI TREBALO DA JE PRIMI

Za tri meseca od početka vakcinacije u Srbiji, gotovo milion građana je primilo obe doze. Svakog dana se preko 10.000 građana prijavi za vakcinisanje, ali to nije dovoljno u državi u kojoj ima ukupno 3,7 miliona samo onih koji su zaposleni i penzionera. Prstom se upire na studente, koji oklevaju.Urolog dr Aleksandar Milošević kaže da jedino gde imamo dokaz da je virus mogao da uništi testise je virus mumpsa, odnosno zauški i to se dešava kod male dece kad prebole mumps jer imaju neformirane testise.

“Kod ljudi koji imaju formirane testise, a imao sam više desetina pacijenata koji su došli posle toga, video sam nešto malo usporeno kretanje, prolaznog tipa, spermatozpida, ali kod svake bolesti i svake temperature dolazi do određenog poremećaja na spermatozoidima. Priznajem da kod dece koja nisu prošla pubertet i kod kojih se nisu formirali testisi, postoji nedoumica da li ih treba vakcinisati, ali za studente mislim da je isti odnos kao prema svim ljudima. Vakcina jeste u toj ispitivačkoj fazi, znate da su neki lekovi i posle 10 godina upotrebe povučeni iz upotrebe”, konstatuje za TV Prva dr Milošević.

On smatra da smo u ovom trenutku mnogo bliže zaključku da vakcina može može manje da naudi nego sama bolest.Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek poručio je uplašenim studentima da vakcina protiv korone ne dovodi do steriliteta.Kovid izaziva post virusni sindrom, to je multisisetemska bolest koja napada ceo organizam i srce, pluća i reproduktivne ograne”, rekao je Đerlek, navodeći da infekcije mogu da dovedu do usporenja spermatizoida, ali i da se reproduktivni organi i spermatogoneza regenerišu.

Što se procesa vakcinacije tiče, Đerlek je naveo da se operativni plan vakcinisanja sprovodi, ali da može da bude nekih odlaganja, ako u tom času nema određene vakcine.Idemo kako smo na početku zamislili, a to su rizične grupe”, dodao je državni sekretar.

Add Comment