DEVET DANA POSLE VAKCINACIJE OSETIO JE JAKE BOLOVE U STOMAKU: Hitan sastanak zbog peminulog čoveka (33)

U Hrvatskoj se završio se dvosatni hitni sastanak predstavnika HALMED-a, šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka i ministra zdravstva Vilija Beroša na kojem se razgovaralo o istrazi smrti muškarca (33) iz Siska koji je umo 12 dana nakon primanja vakcine AstraZeneka.Muškarac je bio vakcinisan prvom dozom vakcine.Kako je saznao Index, muškarac je vakcinisan 5. marta u Sisku, prvom dozom AstraZeneke. Umro je juče u KBC-u Rebro.

Prva dva do tri dana nakon vakcinacije imao je temperaturu, ali nakon toga se osećao dobro. Problemi su nastali devet dana nakon što je primio vakcinu. Tada je osetio jake bolove u abdomenu.Hospitalizovan je u KBC-u Zagreb, gde su mu napravili magnetnu rezonancu. Na njoj je, prema prvim informacijama, utvrđeno krvarenje u nadbubrežnoj žlezdi.

Zašto je sazvan hitni sastanak?Hitni je sastanak sazvan jer se javio strah da bi ovaj slučaj mogao biti sličan nekima od slučajeva koji su prijavljivani u Evropi, vezano uz poremećaje krvi. U ovom se slučaju, međutim, ne sumnja na stvaranje krvnih ugrušaka, nego na manjak trombocita, krvnih ćelija koje utiču na zgrušavanje krvi. Smanjenje broja trombocita se takođe spominjalo u Evropi kao moguća posledica vakcinacije AstraZenekom.

Na sastanku je usaglašeno da će se za ocenu slučaja smti 33-godišnjaka iz Siska pričekati obdukcija koja će biti završena tokom dana. Nakon nje bi trebao biti jasniji uzrok smti muškarca.Kako saznaju hrvatski mediji, muškarac je u vreme pre smti imao i bolove u crevima i druge probavne smetnje i sinusitis. Sada se, osim tačnog uzroka smti, utvrđuje i jesu li ta stanja povezana s njim ili nisu.

Sumnja se i na trombocitopeniju, redak poremećajPosebnu pažnju ljudi iz Hrvatske agencije za lekove u ovom slučaju izazvala je prijava kako je kod peminulog muškarca zabeležena trombocitopenija, kako se naziva jako smanjena količina već spomenutih trombocita u krvi. Za razliku od tromboembolije, koja se češće spominjala kod sumnji na probleme s AstraZenekovom vakcinom i koja je relativno učestala, trombocitopenija je dosta retka. U Hrvatskoj se, primera radi, u normalnim okolnostima beleži nekoliko slučajeva trombocitopenije godišnje.

Ali, ako se nakon primanja doze vakcine i među stotinama hiljada pa i milionima vakcina javi trombocitopenija, to se tumači kao signal koji se mora istražiti.Teoretski, trombocitopeniju može izazvati jaka imunosna reakcija, ali zasad još uvek nema dokaza da se to dogodilo u slučaju 33-godišnjaka iz Siska.

Slučaj je prijavljen i EMA-i Podsetimo, Halmed je dobio prijavu sumnje na nuspojavu sa smtnim ishodom. Agencija je trenutno u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se slučaj dogodio kako bi se u što kraćem roku dostavila sva medicinska dokumentacija na temelju koje bi se mogla provesti ocena uzročno-posledične povezanosti.

U prijavi su navedeni trombocitopenija i krvarenje, međutim, prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o toku i razvoju događaja koji su doveli do ishoda, naveli su poslepodne iz Halmed-a. Većina dokumentacije je u međuvremenu stigla,ali čeka se ključan nalaz.Halmed i HZJZ su započeli s ocenom te će se ova ocena ubrzo nastaviti po primanju zatražene dokumentacije, usled čega ćemo dati izveštaj o ishodu istrage, navode iz Halmed-a.

Hrvatska jedna od zemalja koje nisu prekinule vakcinaciju AstraZenekomPodsetimo, Hrvatska je jedna od zemalja koje nisu zaustavile vakcinaciju AstraZenekom. To je učinilo otprilike pola zemalja Evropske unije zbog sumnji na to da bi pojave krvnih ugrušaka nakon vakcinacije mogle biti povezane sa vakcinom AstraZenekom.Premijer Andrej Plenković juče je izjavio kako nema dokaza koji bi Hrvatsku naveli na prekid vakcinacije AstraZenekom.

Iz Halmed-a su poručili kako do sada nisu dobili ni jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posledična povezanost s vakcinacijom.Primljeno je 9 prijava sumnji na nuspojave sa smtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem vakcinacije. Od toga za 6 prijava uzročno-posledičnu povezanost s vakcinacijom iz trenutno dostupnih podataka nije moguće oceniti. Zatraženi su dodatni podaci koji su potrebni za potpunu ocenu prijava, što uključuje prijavu ko treba dobiti danas tokom dana, poručio je Halmed.

SZO rekao da zasad treba nastaviti vakcinisanje AstraZenekom, EMA sutra objavljuje svoje zaključke.Svetska zdravstvena organizacija danas popodne je preporučila da se “za sada nastavi vakcinisanje AstraZenekovom vakcinom protiv kovida-19, koje je više zemalja obustavilo zbog nekoliko slučajeva ozbiljnih nuspojava.

Za sada SZO smatra da odnos rizika i koristi naginje u prilog AstraZenekovoj vakcini i preporučuje da se nastavi vakcinisanje, izjavio je SZO dodajući da njegovi stručnjaci, čije se mišljenje željno očekuje, još analiziraju podatke o primećenim zdravstvenim problemima. SZO ne navodi kada će njegovi stručnjaci, koji su se okupili juče, objaviti svoje zaključke.Sutra će se održati izvanredni sastanak EMA-e nakon koje bi trebali biti poznati njenu zaključci, kojima će se evropske zemlje rukovoditi u dopuštanju ili blokiranju AstraZenekove vakcine.

Add Comment