Istog dana kada je ustoličen, Porfirije primio loše vesti: Patrijarh strepi!

Prvi dani patrijarha srpskog Porfirija na tronu Svetog Save, prema našima saznanjima, ispunjeni su strepnjom jer je istog dana kada je i ustoličen, saznao da je njegov duhovni otac i prijatelj episkop bački Irinej (75) zaražen koronavirusom. Vladiku Irineja izuzetno visoka temperatura oborila je u postelju, odakle je i gledao televizijski prenos ustoličenja svog duhovnog čeda.Iako ovaj episkop nema upalu pluća zbog čega i nije na bolničkom lečenju, patrijarh Porfirije je, prema rečima našeg izvora iz Patrijaršije, izuzetno zabrinut za njegovo zdravlje jer dobro zna da ima određene hronične bolesti.

More obaveza se sručilo na njegova pleća od kada je preuzeo dužnost, ali bez obzira na to, svako malo patrijarh kontaktira sa sveštenicima koji u vladičanskom dvoru u Novom Sadu vode računa o episkopu bačkom i raspituje se da li mu je spala temperatura, da li je mogao nešto da jede, kako se oseća i kako je raspoložen. Takođe, redovno se moli za njegovo ozdravljenje. Naš novi patrijarh veoma je emotivan čovek, brižan, a vladika Irinej mu je zaista poput oca. On zbog te situacije s njim nije stigao pošteno ni da se obraduje, prvo što je dobio toliku podršku u Saboru, a potom i što ga je Sveti duh izabrao da vodi našu svetu crkvu – ispričao je naš izvor.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, koji je u Trebinju hospitalizovan nakon što je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, i dalje se nalazi na kiseoničkoj podršci. Ali njegovo zdravstveno stanje je bolje, rekla je Nikolina Mučibabić, portparolka trebinjske bolnice . Ona je navela da vladika nema povišenu temperaturu niti bilo kakve simptome koji bi takvo stanje okarakterisali kao tešku kliničku sliku.

Add Comment