GRAĐANI SRBIJE KOJI SU PRELEŽALI KORONU SLOŽNO TVRDE – 1 NAMIRNICA sada nam ima UKUS na TRULEŽ!

Osim ozbiljnih posledica koje ostavlja na srce, pluća i uopšte na celo telo, kovid nam menja i ukus. Građani Srbije otkrili su da pojedina hrana više nije kao što je bila pre kovida, a posebno se izdvaja jedna namirnica koju sada ne mogu da jedu.Oni kojima se čulo ukusa posle kovida srećom vratilo kažu kako sve što pojedu, kao i pre, ima isti ukus. Ali mnogi nabrajaju i koje namirnice više nisu što su bile. Tako izdvajaju banane, vodu, gazirane sokove, papriku.Pecivo i hleb i dalje su mi bez ukusa iako sve ostalo osećam. A preležala sam koronu pre tri meseca”, kaže jedna sugrađanka.

Drugi izdvajaju prerađene mesne proizvode, pastu za zube, kafu.Ipak, ubedljivo najviše onih koji su preležali kovid kažu da posle bolesti crni luk nema isti ukus, pa ne mogu da ga jedu jer im veoma smeta.To neobično iskustvo sa crnim lukom, koji doduše i inače ima specifičan jak ukus, potvrdile su nedavno i strane studije.Kod većine obolelih čula se vrate nakon što prebole bolest, ali kod nekih ta čula budu promenjena, odnosno neke namirnice više nemaju ukus kakav su imale pre bolesti.

Prema novom izveštaju koji je objavio Eater, u grupi od pet osoba koje su preležale kovid 19, troje ih je izjavilo da je mesecima nakon bolesti luk bio vrsta hrane koja se isticala kao posebno neukusna, prenosi N1.Jedan od pacijenata koji je preboleo kovid rekao je da je luk imao užasan ukus, drugi je naveo da mu je luk bio odbojan, a treći pacijent je istakao da mu je miris luka izuzetno smetao i da je imao miris truleži.

Naučnici smatraju da je gubitak mirisa i ukusa jedan od simptoma koronavirusa koji se duže vreme zadržava kod zaraženih osoba i predstavlja zapravo takozvani produženi kovid.Osim ovih neprijatnosti sa hranom, dugi kovid prate i ozbiljniji zdravstveni problemi poput vrtoglavice, problema sa pamćenjem, teskobe, poteškoća sa spavanjem, glavobolje, problema sa koncentracijom, nedostatka vazduha, problema sa disanjem… Zato lekari napominju da su redovne kontrole i posle izlečenja neophodne.

Kako korona menja čulo ukusaSlično kao i sa promenama čula mirisa, zbog korone se javlja upalni proces sa stvaranjem lokalnog otoka i sluzi što onemogućava funkciju receptora za ukus.O tome je ranije za portal Novars govorio prim. dr sc. med Vladan Šubarević, specijalista ORL.On je kazao da, imajući u vidu da nos, gde se nalazi čulo mirisa, i ždrelo, gde se nalazi jezik sa čulom ukusa, pripadaju gornjim disajnim putevima, koji su prvi na udaru širenja i prenošenja virusa – nije neobično što su ove tegobe prisutne.

Add Comment