VAŽNE INFORMACIJE Kako do milion dinara bespovratne pomoći, ovi uslovi moraju biti ispunjeni

Naime, pravo da se prijave na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda za razvoj imaju preduzetnici, mikro, mali, srednji i veliki privredni subjekti i zadruge koji ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja i/ili pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti.Oni moraju biti registrovani u Agenciji za privredne registre i imati zvanične finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan neto gubitak. Uz to, uslov za zadruge je da je zadruga uskladila svoja akta, organe i poslovanje sa Zakonom o zadrugama i da se podvrgla zadružnoj reviziji u poslednje dve godine.

Navedeni uslov se ne primenjuje na preduzetnike koji nemaju obavezu podnošenja finansijskih izveštaja. Uslov za dodelu bespovratnih sredstava je da je zahtev za kreditnim sredstvima prethodno predložen za odobrenje od strane Fonda.Iz Ministarstva privrede navode za B92.net koje uslove preduzetnici moraju da ispune da bi konkurisali za pomenuta sredstva i kolike iznose će dobiti.

USLOVI KOJE MORAJU DA ISPUNE PODNOSIOCI ZAHTEVA:Da su registrovani u APR u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata najkasnije do 31. decembra 2018. godine, a za privredne subjekte koji podnose zahteve finansiranje u ukupnoj vrednosti većoj od 12.500.000,00 dinara najkasnije do 31. decembra 2016. godine, odnosno najkasnije do 31. decembra 2017. godine nakon dostavljanja zvaničnih redovnih finansijskih izveštaja i za 2020. godinu.

Da su podneli popunjen zahtev za dodelu bespovratnih sredstava i zahtev za kredit sa potrebnom dokumentacijom Fondu;Da su podneli original profakture/predugovora/ponude po kom se izvršava investiciono ulaganje.

Da nad njima nije pokrenut stečajni postupak, da se nad njima ne sprovodi postupak za unapred pripremljeni plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), da se nad njime ne sprovodi plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz plana reorganizacije, finansijsko restrukturiranje ili postupak likvidacije;Da su regulisali dospele obaveze javnih prihoda;Da su u većinskom privatnom vlasništvu;Da povezana lica podnosioca zahteva nisu primila državnu pomoć po ovom programu.

Da su prema evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja o broju radnika na neodređeno vreme na dan 31. decembar 2020. godine imali najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vreme.Da nisu smanjili broj zaposlenih na neodređeno vreme više od 10% u odnosu na broj zaposlenih na neodređeno vreme na dan 31. decembar 2020. godine po evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Da u tekućoj fiskalnoj godini i u prethodne dve godine (odnosno u 2021, 2020. i 2019. godini) zajedno sa povezanim licima nisu primili državnu pomoć i de minimis pomoć (državna pomoć male vrednosti) čija bi visina, zajedno sa traženim bespovratnim sredstvima i delom državne pomoći sadržane u kreditu Fonda, prekoračila iznos od 23.000.000,00 dinara.

Da nisu u teškoćama u skladu sa članom 2. Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći.Javni poziv, informacija o načinu sprovođenja Programa, konkursna dokumentacija, kao i informacija o uslovima kredita kod Fonda, biće objavljeni na internet stranici Ministarstva: www.privreda.gov.rs i Fonda: www.fondzarazvoj.gov.rs. Javni poziv je otvoren dok se sredstva iz Programa ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2021. godine”, kažu u Ministarstvu.

Zahtev za dodelu bespovratnih sredstava i zahtev za kredit se podnose Fondu istovremeno, i to dostavljanjem popunjenog objedinjenog obrasca zahteva za finansiranje, kao i prateće dokumentacije kojom se dokazuje ispunjenost uslova iz odeljaka 3, 4. i 5. ovog programa.Fond na svojoj internet stranici objavljuje listu svih podnetih zahteva, kao i listu svih kandidata kojima su odobrena bespovratna sredstva.

Add Comment